Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

DLACZEGO M紟IMY „OTWORZY GRANICE”?
ZOOM
15 wrze郾ia (鈔oda), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wroc豉w, Przej軼ie Garncarskie 2, Cafe-ksi璕arnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OP紑 I KL邘KI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. D逝ga 29, I pi皻ro, sala 115
8 wrze郾ia (鈔oda), godz. 18.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

24 wrze郾ia:

1856 - Urodzi si Ludwik Wary雟ki, dzia豉cz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Wsp馧tw鏎ca pierwszych k馧ek socjalistycznych w Kr鏊estwie Polskim oraz kas oporu. Wsp馧tw鏎ca I Proletariatu.

1920 - Zmar豉 Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu 奸御kiego I kadencji PPS uzyska豉 17 proc. g這s闚.

1927 - S康 Partyjny PPS wykluczy J璠rzeja Moraczewskiego z partii za jego udzia w rz康zie J霩efa Pi連udskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowa豉 polityk rz康u polskiego wzgl璠em Czechos這wacji.

1951 - Urodzi si Pedro Almodovar, hiszpa雟ki re篡ser filmowy.

2004 - Zmar豉 Fran蔞ise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedn z najwi瘯szych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zgin掖 Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 dzia豉cz i wsp馧za這篡ciel NSZZ "Solidarno嗆 80". Za這篡ciel Wolnego Zwi您ku Zawodowego "Sierpie 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich d逝goletni przewodnicz帷y.