Nowa Zelandia: Historyczna wygrana Partii Pracy

[2020-10-17 17:19:19]

Partia Pracy premier Jacindy Ardern wygrała sobotnie, przełożone z powodu pandemii wybory parlamentarne. Po przeliczeniu większości głosów poinformowano, że laburzyści zdobyli aż 49 proc. głosów, dystansując swojego głównego rywala, konserwatywną Nowozelandzką Partię Narodową z 27 proc. poparcia.

Centrolewicowa Partia Pracy będzie miała najwięcej deputowanych w swojej 104-letniej historii - 64 w 120-osobowym parlamencie.

Partia Pracy miała na celu zdobycie zdecydowanej większości miejsc w parlamencie, co nie wydarzyło się odkąd 24 lata temu Nowa Zelandia wprowadziła proporcjonalny system głosowania. Zazwyczaj partie muszą zawierać koalicje, aby rządzić. Jednak tym razem 38-letnia Ardern i Partia Pracy będą mogli działać samodzielnie.

To nie były zwykłe wybory - powiedziała. To było pełne niepewności i niepokoju - wyznała Ardern. Obiecała, że nie będzie uważał poparcia swoich nowych zwolenników za coś oczywistego. Żyjemy w coraz bardziej spolaryzowanym świecie, w miejscu, w którym coraz więcej ludzi traci zdolność widzenia swojego punktu widzenia - powiedziała.

Rekordowa liczba wyborców oddała przedterminowe głosy w ciągu dwóch tygodni poprzedzających wybory.

Nowozelandzka Partia Pracy powstała w 1916 r. z połączenia różnorodnych organizacji socjalistycznych i związkowych oraz Zjednoczonej Partii Pracy i Partii Socjaldemokratycznej. Jednym z jej założycieli i długoletnim przywódcą był Peter Fraser.

Od 1930 reprezentowana w parlamencie. W 1935 po raz pierwszy przejęła władzę.

We wczesnym okresie działała na rzecz ustawodawstwa socjalnego, ochrony mniejszości społecznych (zwłaszcza Maorysów), uspołecznienia banków i środków masowego przekazu. W latach 80. zaangażowała się w ustawodawstwo antynuklearne i ochronę środowiska oraz dążenie do większej niezależności od USA w polityce zagranicznej.

Skupia część klasy robotniczej, drobną i średnią burżuazję oraz część klasy średniej.

wch

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.