Górnicy popierają protesty kobiet

[2020-10-27 18:27:10]

Polscy górnicy dołączają do grona środowisk popierających kobiece protesty. Piszą, że polskie państwo zmierza ku totalitaryzmowi.

Po tym jak kontrolowany przez PiS Trybunał Konstytucyjny podjął decyzję o de facto delegalizacji aborcji w Polsce, Polskę zalała fala spontanicznych protestów kobiecych o niespotykanym od wielu lat natężeniu. Reakcją prawicy, jej rządu i ich tub medialnych jest kampania ataków, manipulacji, oskarżeń i propagandy. Co najgorsze, prym w tym wiodą niektóre programy telewizji publicznej, w szczególności niesławne 'Wiadomości' TVP. Politycy PiS grożą też kobietom konsekwencjami prawnymi a minister Ziobro mobilizuje prokuratorów do represjonowania aktywistek, które mają odwagę prowadzić swe akcje w kościołach. Do rządu dołączają bojówki skrajnej prawicy, które „pilnują” kościołów i utrudniają kobietom prowadzenie protestów.

Jednak oprócz kampanii ataków, protesty cieszą się coraz większą sympatią Polaków, zyskują coraz szersze poparcie, są coraz liczniejsze i coraz bardziej stanowcze. Wśród środowisk, które poparły walczące kobiety, znaleźli się też górnicy.

Działający w głównej mierze w górnictwie Wolny Związek Zawodowy 'Sierpień 80' opublikował oświadczenie, w którym deklaruje stanowcze poparcie dla protestujących kobiet, krytykuje orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego i stwierdza, że „każdy człowiek ma prawo do wolności decydowania w sprawach sumienia”.

Związkowcy z 'Sierpnia' piszą w oświadczeniu, że „WZZ "Sierpień 80" za niedopuszczalne uważa naruszenie kompromisu, który obowiązywał w Polsce od wielu lat. Państwo, które stawia się w roli superarbitra ludzkich sumień, zmierza w kierunku państwa totalitarnego”. Związkowcy łączą sprawę zakazu aborcji z całą polityką PiS i stwierdzają, że „ostatnie decyzje rządzących zarówno w kwestiach politycznych, społecznych jak i gospodarczych” uzasadniają obecną falę protestów.

Związek zawodowy „Sierpień 80” ma chlubną tradycję stawania w obronie kobiet walczących o swoje prawa. W poprzednich latach działacze związku uczestniczyli w demonstracjach kobiecych, „Manifach”, ochraniając je przed ewentualnymi atakami ze strony faszystów i fundamentalistów religijnych. Dzisiejsza deklaracja może okazać się przydatna w świetle pojawiających się ataków na kobiety ze strony bojówkarzy prawicy.

Bartłomiej Zindulski

14 czerwca:

1848 - Przy użyciu 40 policjantów i połowy batalionu wojska zamknięto lokal "Trybuny Ludów". Był to dziennik, głoszący idee Wiosny Ludów. Jego redaktorem naczelnym przez pewien czas był Adam Mickiewicz.

1872 - W Kanadzie zalegalizowano związki zawodowe.

1906 - Pogrom Żydów w Białymstoku. Wojsko i policja carska zamordowały ok. 100 osób.

1925 - Na V Zjeździe Związków Robotniczych Spółdzielni Spożywców wysunięto postulat rozwoju spółdzielczości mieszkaniowej dla robotników.

1928 - W Rosario w Argentynie urodził się południowoamerykański rewolucjonista Ernesto "Che" Guevara.

1936 - Zakończył się blisko dwumiesięczny strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie.

1943 - W Warszawie grupa bojowa Milicji Ludowej RPPS wykonała akcję spalenia wojskowych magazynów materiałów pędnych w Forcie Wawrzyszewskim.

1944 - Polscy i radzieccy partyzanci odnieśli zwycięstwo nad wojskiem niemieckim w bitwie na Porytowym Wzgórzu na Równinie Biłgorajskiej, największej bitwie partyzanckiej na ziemiach polskich.

1958 - W Świerku uruchomiono pierwszy polski reaktor atomowy "Ewa".

1982 - Liban: Kilkaset izraelskich dział i czołgów oraz okrętów wojennych i samolotów rozpoczęło niszczący ostrzał Bejrutu. Odcięto dostawy wody, prądu i żywności dla miasta.

2018 - Delcy Rodríguez z lewicowego ruchu MSV została wiceprezydentką Wenezueli.