Górnicy popierają protesty kobiet

[2020-10-27 18:27:10]

Polscy górnicy dołączają do grona środowisk popierających kobiece protesty. Piszą, że polskie państwo zmierza ku totalitaryzmowi.

Po tym jak kontrolowany przez PiS Trybunał Konstytucyjny podjął decyzję o de facto delegalizacji aborcji w Polsce, Polskę zalała fala spontanicznych protestów kobiecych o niespotykanym od wielu lat natężeniu. Reakcją prawicy, jej rządu i ich tub medialnych jest kampania ataków, manipulacji, oskarżeń i propagandy. Co najgorsze, prym w tym wiodą niektóre programy telewizji publicznej, w szczególności niesławne 'Wiadomości' TVP. Politycy PiS grożą też kobietom konsekwencjami prawnymi a minister Ziobro mobilizuje prokuratorów do represjonowania aktywistek, które mają odwagę prowadzić swe akcje w kościołach. Do rządu dołączają bojówki skrajnej prawicy, które „pilnują” kościołów i utrudniają kobietom prowadzenie protestów.

Jednak oprócz kampanii ataków, protesty cieszą się coraz większą sympatią Polaków, zyskują coraz szersze poparcie, są coraz liczniejsze i coraz bardziej stanowcze. Wśród środowisk, które poparły walczące kobiety, znaleźli się też górnicy.

Działający w głównej mierze w górnictwie Wolny Związek Zawodowy 'Sierpień 80' opublikował oświadczenie, w którym deklaruje stanowcze poparcie dla protestujących kobiet, krytykuje orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego i stwierdza, że „każdy człowiek ma prawo do wolności decydowania w sprawach sumienia”.

Związkowcy z 'Sierpnia' piszą w oświadczeniu, że „WZZ "Sierpień 80" za niedopuszczalne uważa naruszenie kompromisu, który obowiązywał w Polsce od wielu lat. Państwo, które stawia się w roli superarbitra ludzkich sumień, zmierza w kierunku państwa totalitarnego”. Związkowcy łączą sprawę zakazu aborcji z całą polityką PiS i stwierdzają, że „ostatnie decyzje rządzących zarówno w kwestiach politycznych, społecznych jak i gospodarczych” uzasadniają obecną falę protestów.

Związek zawodowy „Sierpień 80” ma chlubną tradycję stawania w obronie kobiet walczących o swoje prawa. W poprzednich latach działacze związku uczestniczyli w demonstracjach kobiecych, „Manifach”, ochraniając je przed ewentualnymi atakami ze strony faszystów i fundamentalistów religijnych. Dzisiejsza deklaracja może okazać się przydatna w świetle pojawiających się ataków na kobiety ze strony bojówkarzy prawicy.

Bartłomiej Zindulski

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

1951 - Urodził się Pedro Almodovar, hiszpański reżyser filmowy.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.