Wenezuela: Wybory parlamentarne bez opozycji (akt.)

[2020-12-02 18:32:02]

6 grudnia w Wenezueli odbyły się wybory parlamentarne. Wzięło w nich udział 107 partii politycznych i stowarzyszeń, które wystawiły łącznie ponad 14 000 kandydatów.

Jeśli wygramy, pójdziemy naprzód, ale powiem też, że mój los jest w waszych rękach. Jeśli wygra opozycja, ustąpię ze stanowiska prezydenta. Powtarzam: jeśli opozycja wygra wybory, nie będę już prezydentem, mój los jest w rękach narodu wenezuelskiego - oświadczył Nicolás Maduro w przemówieniu telewizyjnym.

Partie opozycyjne wchodzące w skład Mesa de la Unidad Democrática jednogłośnie zgodziły się nie brać udziału w wyborach, powołując się na nieprawidłowości przejawiające się podczas planowania procesu wyborczego. Porozumienie podpisało dwadzieścia siedem partii politycznych, w tym cztery największe partie opozycyjne Acción Democrática, Primero Justicia, Un Nuevo Tiempo i Voluntad Popular Juana Guaidó.

Maduro oddał swój głos i wezwał obywateli do wypełnienia ich konstytucyjnych zobowiązań, tak aby można było zorganizować V Zgromadzenie Narodowe.

Rządząca koalicja, kierowana przez Zjednoczoną Socjalistyczną Partię Wenezueli (PSUV), uzyskała 253 z 277 mandatów w Zgromadzeniu Narodowym po wyborach parlamentarnych. Państwowa Rada Wyborcza (CNE) ogłosiła, że owa koalicja uzyskała 4 317 819 głosów, co stanowi ponad 69 proc. oddanych głosów.

Drugą pod względem liczebności partią jest Acción Democrática, która uzyskała 433 113 głosów (6,95 proc.) i 11 mandatów w Zgromadzeniu Narodowym.

Avanzada Progresista i El Cambio zdobyły po trzy miejsca w parlamencie, natomiast Primero Venezuela zakończyła zmagania z dwoma miejscami w Zgromadzeniu Narodowym. Po jednym mandacie zyskały COPEI i PCV.

Nie ogłoszono jeszcze wyników w głosowaniu tubylczym. Wybrani przedstawiciele mają zyskać 3 mandaty ustawodawcze reprezentujące ludy tubylcze.

Frekwencja wyniosła nieco ponad 30 proc. Nowo wybrane Zgromadzenie Narodowe zbierze się pierwszy raz 5 stycznia 2021 roku.

Rządy 17 krajów Ameryki Południowej i regionu Morza Karaibskiego wspólnie oznajmiły, że nie uznają wyników niedzielnych wyborów parlamentarnych w Wenezueli. Oświadczenie podpisane przez kraje podkreśla, że głosowanie zostało przeprowadzone przez nielegalny rząd prezydenta Nicolása Maduro bez obecności międzynarodowych obserwatorów. Wśród krajów, które są sygnatariuszami tego dokumentu, są Brazylia, Chile, Peru, Kolumbia, Ekwador oraz Gwatemala. Także Unia Europejska i USA nie uznają wyborów zorganizowanych przez obóz PSUV.

Odmienne stanowisko wobec sytuacji w Wenezueli zajął Meksyk i Argentyna oraz Boliwia, a także rząd centroprawicy w Urugwaju. Są one gotowe do podjęcia się mediacji celem wypracowania rozwiązania, szybko pogłębiającego się wewnętrznego kryzysu polityczno-gospodarczego w Wenezueli.

w-24, wch

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.