Duże zróżnicowanie w poziomie PKB i konsumpcji między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:31:08]

Eurostat podał porównawcze dane na temat wskaźnika PKB na osobę (mierzonego w parytecie siły nabywczej) w Unii Europejskiej w 2019 roku.

Zgodnie z raportem największe PKB w UE mają Luksemburg – 260% średniej unijnej, Irlandia – 193%, Dania – 130, Holandia – 128, Austria – 126%, Niemcy – 120%, Szwecja – 119%. Wysoki poziom PKB na osobą mają kraje europejskie spoza UE: Szwajcaria – 158%, Norwegia – 147% i Islandia – 126%.

Najmniejszy PKB na osobę w ubiegłym roku miały Bułgaria – 53%, Chorwacja – 65%, Grecja – 67%, Łotwa – 69%, Rumunia i Słowacja – po 70%, Polska i Węgry – po 73%.

Eurostat przedstawił też porównawcze dane dotyczące indywidualnej konsumpcji w krajach UE. Tutaj również przewodzi Luksemburg – 135% średniej unijnej, Niemcy – 122%, Austria – 118%, Dania – 116%, Belgia i Holandia – po 114% Finlandia – 113%. Również na tym polu wysokie wskaźniki mają Norwegia – 131%, Szwajcaria – 124% i Islandia – 116%.

Najniższą konsumpcję mają Bułgaria – 58%, Chorwacja – 66%, Węgry – 67, Słowacja – 69, Łotwa – 71%, Estonia – 76%, Grecja – 78%, Rumunia i Polska – po 79%.

Piotr Szumlewicz

3 sierpnia:

1903 - Urodził się Habib Burgiba, pierwszy prezydent niepodległej Tunezji. Zredukował wpływy religii na państwo. Rozszerzył prawa kobiet w życiu społecznym, socjalnym, ekonomicznym i prawnym m.in. zakazał małżeństw poligamicznych.

1925 - Urodził się Alain Touraine, francuski socjolog, badacz ruchów społecznych.

1929 - Zmarł Thorstein Veblen, ekonomista i socjolog amerykański pochodzenia norweskiego. Autor "Teorii klasy próźniaczej".

1948 - Árpad Szakasits, przywódca Partii Socjaldemokratycznej, został prezydentem Węgier.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, robotnik i działacz polityczny m.in. w PPS, samorządowiec, poseł.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka. Zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.

2007 - Zmarł Ron Brown, działacz Szkockiej Partii Socjalistycznej i były deputowany Partii Pracy.