Duże zróżnicowanie w poziomie PKB i konsumpcji między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:31:08]

Eurostat podał porównawcze dane na temat wskaźnika PKB na osobę (mierzonego w parytecie siły nabywczej) w Unii Europejskiej w 2019 roku.

Zgodnie z raportem największe PKB w UE mają Luksemburg – 260% średniej unijnej, Irlandia – 193%, Dania – 130, Holandia – 128, Austria – 126%, Niemcy – 120%, Szwecja – 119%. Wysoki poziom PKB na osobą mają kraje europejskie spoza UE: Szwajcaria – 158%, Norwegia – 147% i Islandia – 126%.

Najmniejszy PKB na osobę w ubiegłym roku miały Bułgaria – 53%, Chorwacja – 65%, Grecja – 67%, Łotwa – 69%, Rumunia i Słowacja – po 70%, Polska i Węgry – po 73%.

Eurostat przedstawił też porównawcze dane dotyczące indywidualnej konsumpcji w krajach UE. Tutaj również przewodzi Luksemburg – 135% średniej unijnej, Niemcy – 122%, Austria – 118%, Dania – 116%, Belgia i Holandia – po 114% Finlandia – 113%. Również na tym polu wysokie wskaźniki mają Norwegia – 131%, Szwajcaria – 124% i Islandia – 116%.

Najniższą konsumpcję mają Bułgaria – 58%, Chorwacja – 66%, Węgry – 67, Słowacja – 69, Łotwa – 71%, Estonia – 76%, Grecja – 78%, Rumunia i Polska – po 79%.

Piotr Szumlewicz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.