USA: Kongres zatwierdza Bidena, trumpiści demolują Kapitol, padają trupy

[2021-01-07 15:56:26]

Kongres USA zatwierdził głosy Kolegium Elektorów, uznając Demokratę Joe Bidena za zwycięzcę listopadowych wyborów prezydenckich. Inauguracja 46. przywódcy Stanów Zjednoczonych odbędzie się 20 stycznia.
W wielu poprzednich wyborach uznanie przez Kongres głosowania Kolegium Elektorów bywało zazwyczaj formalnością, która nie przyciągała większego zainteresowania mediów. W tym roku stało się inaczej z powodu kontestacji uczciwości procesu wyborczego przez prezydenta USA Donalda Trumpa.
W środę Kongres został zmuszony do wstrzymania na kilka godzin swojego posiedzenia po tym, jak doszło do szturmu i wtargnięcia zwolenników Donalda Trumpa do wnętrzy gmachu amerykańskiego parlamentu.
Demonstranci weszli do kilku pomieszczeń m.in. do sali obrad Izby Reprezentantów oraz biura szefowej tej izby Nancy Pelosi. Sympatycy Trumpa zabrali ze sobą flagi Konfederacji, atrapy broni oraz barwne kostiumy nawiązujące m.in. do wyposażenia myśliwskiego.W trakcie szturmu doszło do dewastacji mienia, ataku gazowego obu stron oraz do strzelaniny. W wyniku zamieszek śmierć poniosły ogółem cztery osoby.

Tomasz Rysz

3 sierpnia:

1903 - Urodził się Habib Burgiba, pierwszy prezydent niepodległej Tunezji. Zredukował wpływy religii na państwo. Rozszerzył prawa kobiet w życiu społecznym, socjalnym, ekonomicznym i prawnym m.in. zakazał małżeństw poligamicznych.

1925 - Urodził się Alain Touraine, francuski socjolog, badacz ruchów społecznych.

1929 - Zmarł Thorstein Veblen, ekonomista i socjolog amerykański pochodzenia norweskiego. Autor "Teorii klasy próźniaczej".

1948 - Árpad Szakasits, przywódca Partii Socjaldemokratycznej, został prezydentem Węgier.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, robotnik i działacz polityczny m.in. w PPS, samorządowiec, poseł.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka. Zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.

2007 - Zmarł Ron Brown, działacz Szkockiej Partii Socjalistycznej i były deputowany Partii Pracy.