Niemcy: Wybory w Turyngii przełożone z powodu COVID-19

[2021-01-18 16:19:11]

Liderzy Die Linke, CDU, SPD i Zielonych w Turyngii porozumieli się w sprawie przełożenia zaplanowanych na 25 kwietnia przedterminowych wyborów do Landtagu. Nowy termin wyborów wyznaczono na 26 września. Data ta pokrywa się z terminem wyborów do Bundestagu.

Powodem zmiany terminu wyborów jest trudna sytuacja pandemiczna w Turyngii. 13 stycznia w tym niewielkim, nieco ponad dwumilionowym landzie odnotowano aż 1104 nowe przypadki osób zakażonych koronawirusem. Tygodniowy wskaźnik nowych zakażeń w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców sięgnął 310 i był najwyższy spośród wskaźników dla wszystkich niemieckich landów.

Od marca 2020 r. w Turyngii rządzi koalicja mniejszościowa Die Linke-SPD-Zieloni pod kierunkiem premiera Bodo Ramelowa (Die Linke). Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami partii koalicyjnych oraz CDU przedterminowe wybory do Landtagu miały się odbyć w kwietniu 2021 r.

pk, wch

na zdjęciu siedziba Landtagu w Erfurcie, fot. Michael Sander, Wikimedia Commons

14 czerwca:

1848 - Przy użyciu 40 policjantów i połowy batalionu wojska zamknięto lokal "Trybuny Ludów". Był to dziennik, głoszący idee Wiosny Ludów. Jego redaktorem naczelnym przez pewien czas był Adam Mickiewicz.

1872 - W Kanadzie zalegalizowano związki zawodowe.

1906 - Pogrom Żydów w Białymstoku. Wojsko i policja carska zamordowały ok. 100 osób.

1925 - Na V Zjeździe Związków Robotniczych Spółdzielni Spożywców wysunięto postulat rozwoju spółdzielczości mieszkaniowej dla robotników.

1928 - W Rosario w Argentynie urodził się południowoamerykański rewolucjonista Ernesto "Che" Guevara.

1936 - Zakończył się blisko dwumiesięczny strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie.

1943 - W Warszawie grupa bojowa Milicji Ludowej RPPS wykonała akcję spalenia wojskowych magazynów materiałów pędnych w Forcie Wawrzyszewskim.

1944 - Polscy i radzieccy partyzanci odnieśli zwycięstwo nad wojskiem niemieckim w bitwie na Porytowym Wzgórzu na Równinie Biłgorajskiej, największej bitwie partyzanckiej na ziemiach polskich.

1958 - W Świerku uruchomiono pierwszy polski reaktor atomowy "Ewa".

1982 - Liban: Kilkaset izraelskich dział i czołgów oraz okrętów wojennych i samolotów rozpoczęło niszczący ostrzał Bejrutu. Odcięto dostawy wody, prądu i żywności dla miasta.

2018 - Delcy Rodríguez z lewicowego ruchu MSV została wiceprezydentką Wenezueli.