Najnowsze sondaże wyborcze (styczeń 2021)

[2021-01-19 11:06:07]

Najnowsze sondaże polityczne, odrzucające skrajne wyniki niepasujące do większości trendów, przynoszą ustabilizowany poziom poparcia dla czołowych sił politycznych obecnych w Sejmie oraz trzecie miejsce na podium dla pozaparlamentarnego* ruchu Polska 2050 związanego z Szymonem Hołownią.

Rządzące Prawo i Sprawiedliwość otrzymuje 39,6% w sondażu Estymatora, natomiast w średniej styczniowych sondaży publikowanej przez portal ewybory.eu dostaje ono 35,2%.

Na drugim miejscu znajduje się czołowa parlamentarna siła opozycyjna, czyli Koalicja Obywatelska. W sondażu Estymatora otrzymuje ona 22,1%, natomiast jej średnia sondażowa z ostatniego miesiąca wg ewybory.eu wynosi 20,5%.

Trzecie miejsce ciągle przyznaje się w sondażach ruchowi Polska 2050, pomimo że niewiele wiadomo o jego strukturach w terenie, zwłaszcza że panująca pandemia jej budowie nie sprzyja. Wg Estymatora ruch Hołowni może liczyć na 12,9%, tymczasem średnia sondażowa w styczniu wynosi dla niego aż 16%.

Na czwartym miejscu w sondażowej kolejce znajduje się parlamentarna Lewica, czyli blok grupujący SLD, Wiosnę i Partię Razem. Lewicowy blok może liczyć na 10,2% wg Estymatora oraz mniej, bo 8,4% średniej sondażowej wg portalu ewybory.eu.

Piąte miejsce sondaże dają Konfederacji Wolność i Niepodległość, sojuszowi nacjonalistów, skrajnych tradycjonalistów i korwinowskich libertariańskich paleokonserwatystów. Estymator daje im 6% poparcia, natomiast ich średnia sondażowa w styczniu to 6,5%.

Na szóstym miejscu w zestawieniu znajduje się Polskie Stronnictwo Ludowe. Estymator daje mu 6,6%, ale średnia sondażowa ze stycznia daje mu ledwie 4,2% w związku z czym PSL należy uznać za słabsze sondażowo niż Konfederację. Pozostawiony poza koalicją z PSL ruch Kukiz'15 może liczyć na zaledwie 1% poparcia wg Estymatora. Średnia styczniowych sondaży jest dla niego łaskawsza dając mu 2,3% głosów.

-----
* Polska 2050 nie startowała w ostatnich wyborach parlamentarnych, ponieważ ruch ten powstał dopiero rok później. W Sejmie zasiadają jednak dwie posłanki Polska 2050, które zostały wybrane z list Lewicy (Hanna Gill-Piątek) i Koalicji Obywatelskiej (Joanna Mucha).

Tomasz Rysz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

1951 - Urodził się Pedro Almodovar, hiszpański reżyser filmowy.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.