Indie: Kolejne protesty rolników

[2021-02-06 23:03:20]

Tysiące rolników zablokowało w sobotę drogi i autostrady w wielu stanach Indii w proteście przeciwko ustawom liberalizującym rynek rolny.

Protestujący rozpoczęli okupację dróg w całym kraju w południe czasu lokalnego, zastawiając je traktorami, namiotami i kamieniami. Największe nasilenie miały akcje w stanie Pendżab w północno-zachodniej części kraju. Blokady trwały trzy godziny i przebiegły spokojnie.

Sobotnie demonstracje to kolejna faza trwającego od miesięcy protestu rolników przeciwko uchwalonym w zeszłym roku trzem ustawom liberalizującym rynek rolny i kończącym z praktyką państwowego skupu produktów rolnych, który dla uboższych rolników stanowił kluczowe wsparcie. Reformy ułatwią dostęp do tego rynku wielkim korporacjom.

Protesty indyjskich rolników przyciągnęły uwagę obserwatorów na całym świecie. Poparły je m.in. piosenkarka Rihanna i Greta Thunberg, co wywołało ostre reakcje indyjskich władz oraz tamtejszych celebrytów.

Yogendra Yadav, jeden z liderów protestu, napisał na Twitterze: Dziś wsparcie całego społeczeństwa jest z rolnikami. Zwycięstwo jest pewne.

wch

na zdjęciu blokada drogi na granicy stanów Radżastan i Haryana, fot. Twitter ANI

9 maja:

1907 - Na stokach Cytadeli warszawskiej został stracony Henryk Baron, członek OB PPS.

1943 - W Auschwitz zginęła Danielle Casanova, francuska działaczka komunistyczna, współzałożycielka Jeunes Filles de France, działaczka ruchu oporu (Resistance).

1945 - Dowództwo niemieckie podpisało akt uroczystej kapitulacji przed ZSRR.

1960 - Amerykańskie apteki rozpoczęły sprzedaż pierwszej na świecie tabletki antykoncepcyjnej – Enovidu.

1987 - W Lesie Kabackim pod Warszawą miała miejsce największa katastrofa lotnicza w dziejach Polski - zginęły 183 osoby.

2013 - W Warszawie zmarł Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

2016 - Werner Faymann (SPÖ) ustąpił ze stanowiska kanclerza Austrii.