ONZ wzywa do zniesienia sankcji wobec Wenezueli

[2021-02-13 19:55:27]

Po 12-dniowej wizycie w Wenezueli, Alena Douhan, specjalna sprawozdawczyni ONZ ds. sankcji, we wstępnym raporcie zaleciła ich zniesienie i przyznanie władzom tego kraju dostępu do zamrożonych funduszy.

Aktywa Wenezueli, wynoszące 6 mld dolarów, pozostają zamrożone w bankach w USA, Wielkiej Brytanii i Portugalii.

Jednostronne sankcje nakładane przez Stany Zjednoczone, Unię Europejską i inne kraje zaostrzyły wspomniane nieszczęścia w Wenezueli - powiedziała Douhan.

Od marca 2015 r., kiedy administracja Baracka Obamy ogłosiła Wenezuelę „niezwykłym i nadzwyczajnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa narodowego”, kraj ten został objęty jednymi z najsurowszych sankcji na świecie. Sankcje te wymierzone są w przemysł naftowy Wenezueli, odcinając tym samym jej główne źródło dochodów.

W raporcie opracowanym przez Centre for Economic and Policy Research (CEPR) oszacowano, że w latach 2017-18 sankcje USA przyczyniły się do śmierci 40 tys. Wenezuelczyków .

W-24, wch

na zdjęciu Alena Douhan, fot. ohchr.org

9 maja:

1907 - Na stokach Cytadeli warszawskiej został stracony Henryk Baron, członek OB PPS.

1943 - W Auschwitz zginęła Danielle Casanova, francuska działaczka komunistyczna, współzałożycielka Jeunes Filles de France, działaczka ruchu oporu (Resistance).

1945 - Dowództwo niemieckie podpisało akt uroczystej kapitulacji przed ZSRR.

1960 - Amerykańskie apteki rozpoczęły sprzedaż pierwszej na świecie tabletki antykoncepcyjnej – Enovidu.

1987 - W Lesie Kabackim pod Warszawą miała miejsce największa katastrofa lotnicza w dziejach Polski - zginęły 183 osoby.

2013 - W Warszawie zmarł Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

2016 - Werner Faymann (SPÖ) ustąpił ze stanowiska kanclerza Austrii.