Wiosna tchnęła nowe życie w partię Gowina

[2021-03-22 11:47:15]

Kolejna wolta polityczna parlamentarzystki Wiosny: posłanka Monika Pawłowska ogłosiła w niedzielę w mediach społecznościowych, że opuszcza szeregi partii i dołącza do Porozumienia Jarosława Gowina. W swoim lakonicznym wpisie oznajmiła, że “program jak i praktyka działania Porozumienia są w obecnej sytuacji jej najbliższe” i że decyzja jest “zgodna z jej sumieniem”.

Pawłowska wprawiła niedzielnym oświadczeniem w osłupienie koleżanki i kolegów z parlamentarnego klubu Lewicy, a także swoje asystentki i asystentów. Z ich przekazów wynika, że transfer był zupełnym zaskoczeniem, o którym nikt nie został poinformowany z wyprzedzeniem. Młoda Lewica, czyli młodzieżówka lewicowa zapowiedziała, że wszystkie asystentki i asystenci Pawłowskiej należące do tej organizacji złożą w poniedziałek rezygnacje ze swoich stanowisk.

Wielu parlamentarzystów wyraziło oburzenie w serwisach społecznościowych, przypominając dotychczasowe krytyczne uwagi Pawłowskiej pod adresem prawicowej koalicji rządzącej, a także jej zaangażowanie w protesty kobiet przeciw faktycznej delegacji aborcji w Polsce, za którą stoi Zjednoczona Prawica. Poseł Lewicy Razem Maciej Konieczny skomentował kąśliwie, że posłanka powinna była lepiej orientować się w swoich poglądach, kiedy startowała w wyborach z pierwszego miejsca listy Lewicy. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk napisała, że “to zwyczajnie wstyd, że wybrana głosami zwolenników demokracji, praw człowieka i wolności posłanka staje się... koalicjantką Zbigniewa Ziobry”.

Poproszony o komentarz poseł Wiosny Krzysztof Śmiszek zauważył w rozmowie z oko.press, że Pawłowska “wskakuje na pokład tonącego statku. Ani to mądre politycznie, ani moralne”. Przypomniał też jej zaangażowanie w obronę praw osób LGBT i walkę o świeckie państwo, które stoją w całkowitej sprzeczności wobec działań Zjednoczonej Prawicy.

Niepokojące sygnały na temat Pawłowskiej pojawiały się już wcześniej. Posłanka została kilka lat temu oskarżona przez jednego z asystentów o mobbing i stosowanie wyzwisk. Sprawa zakończyła się udzieleniem jej nagany przez władze Wiosny. W ostatnich tygodniach “zasłynęła” też upamiętnieniem tzw. żołnierzy wyklętych, gloryfikowanych przez prawicę powojennych grup paramilitarnych oskarżanych przez lewicę o dopuszczanie się bestialskich zbrodni na kobietach i dzieciach.

Monika Pawłowska to już trzecia parlamentarzystka Wiosny, która porzuciła lojalność partyjną i zasiliła szeregi innej formacji. Przypomnijmy, że niedługo po ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego posłanka Sylwia Spurek wystąpiła z Wiosna by po kilku miesiącach przyłączyć się do Zielonych, stając się pierwszą w historii przedstawicielką tej grupy z Polski. Także była posłanka Wiosny Hanna Gil-Piątek przeszła niedawno do historii, zostając pierwszą przedstawicielką ruchu Szymona Hołowni w Sejmie.

Krzysztof Kobrzak

twitter.com

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

1951 - Urodził się Pedro Almodovar, hiszpański reżyser filmowy.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.