Bułgaria: Centroprawica nadal u władzy? (akt.)

[2021-04-05 16:13:33]

Partia Obywatele na rzecz Europejskiego Rozwoju Bułgarii (GERB) dotychczasowego premiera Bojko Borysowa zwyciężyła w niedzielnych (4 kwietnia) wyborach parlamentarnych.

Z przeliczenia wszystkich głosów wynika, że GERB zdobyła 25,74 proc. głosów (poprzednie wybory wygrała z wynikiem 33,5 proc.). Drugie miejsce niespodziewanie przypadło nowej, populistycznej partii Jest taki naród, założonej przez piosenkarza Slawi Trifonowa (17,36 proc.). Trzecie miejsce zajęła Bułgarska Partia Socjalistyczna (BSP), która uzyskała 14,75 proc. głosów, zaś czwarte miejsce przypadło - reprezentującej mniejszość turecką Ruch na rzecz Praw i Wolności (10,31 proc.). Piąta była centrowa Demokratyczna Bułgaria (9,29 proc.), piąte, a szóste - nowe, antyrządowe ugrupowanie Wstań.BG (4,64 proc.).

Skrajnie nacjonalistyczna koalicja Ataka Wolena Siderowa tym razem zdobyła jedynie 0,48 proc. głosów.

Borysowa czekają zapewne trudne rozmowy koalicyjne. Do uzyskania większości w Zgromadzeniu Narodowym będzie potrzebował aż kilku koalicjantów.

wch

na zdjęciu gmach Zgromadzenia Narodowego w Sofii, fot. Kiril Kapustin, Wikimedia Commons

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.