Nowy, ostatni i wyjątkowy numer "Bez Dogmatu" już jest!

[2021-04-07 11:16:08]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu", a w nim wszystko o jesiennych protestach w obronie praw kobiet.

W tym ostatnim wydaniu, w całości poświęconym ulicznym protestom przeciw decyzji trybunału konstytucyjnego Julii Przyłębskiej, żegnamy się z naszymi Czytelniczkami i Czytelnikami w zupełnie wyjątkowym stylu i oddajemy głos samym protestującym – aktywistkom, sojusznikom, uczestniczkom i uczestnikom, rewolucjonistkom, bojownikom i weterankom ruchu feministycznego. Mówią i piszą to, co myślą i opowiadają o tym, co przeżyły_li. Szczerze i bez cenzury.

W dziale zatytułowanym Rozmowy niekontrolowane wywiady m.in. z przewodniczącą Stowarzyszenia Pro Femina Ewą Dąbrowską-Szulc, pisarką i aktywistką Sylwią Chutnik, radną i działaczką na rzecz świeckiego państwa Agatą Diduszko-Zyglewską, aktywistką Katarzyną Augustynek znaną jako Babcia Kasia oraz Linusem Lewandowskim z Homokomanda.

Z kolei w Kronikach protestowych publikujemy osobiste relacje uczestniczek i uczestników jesiennych protestów – osób w różnym wieku, z różnych miast, które łączy walka o prawa reprodukcyjne i niezgoda na autorytarną władzę.

Ponadto w numerze znajdą Państwo analizę Anny Tatar dotyczącą reakcji skrajnej prawicy wobec Strajku Kobiet w Warszawie, tekst Zuzanny Szor na temat działalności lokalnych Rad Kobiet oraz wywiad Michała Kozłowskiego z francuskim politologiem Jean-Françoisem Bayartem.

Dziękujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom za blisko 30 lat wspólnej walki o legalną aborcję i świeckie państwo.

Redakcja "Bez Dogmatu"

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.