Nowy, ostatni i wyjątkowy numer "Bez Dogmatu" już jest!

[2021-04-07 11:16:08]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu", a w nim wszystko o jesiennych protestach w obronie praw kobiet.

W tym ostatnim wydaniu, w całości poświęconym ulicznym protestom przeciw decyzji trybunału konstytucyjnego Julii Przyłębskiej, żegnamy się z naszymi Czytelniczkami i Czytelnikami w zupełnie wyjątkowym stylu i oddajemy głos samym protestującym – aktywistkom, sojusznikom, uczestniczkom i uczestnikom, rewolucjonistkom, bojownikom i weterankom ruchu feministycznego. Mówią i piszą to, co myślą i opowiadają o tym, co przeżyły_li. Szczerze i bez cenzury.

W dziale zatytułowanym Rozmowy niekontrolowane wywiady m.in. z przewodniczącą Stowarzyszenia Pro Femina Ewą Dąbrowską-Szulc, pisarką i aktywistką Sylwią Chutnik, radną i działaczką na rzecz świeckiego państwa Agatą Diduszko-Zyglewską, aktywistką Katarzyną Augustynek znaną jako Babcia Kasia oraz Linusem Lewandowskim z Homokomanda.

Z kolei w Kronikach protestowych publikujemy osobiste relacje uczestniczek i uczestników jesiennych protestów – osób w różnym wieku, z różnych miast, które łączy walka o prawa reprodukcyjne i niezgoda na autorytarną władzę.

Ponadto w numerze znajdą Państwo analizę Anny Tatar dotyczącą reakcji skrajnej prawicy wobec Strajku Kobiet w Warszawie, tekst Zuzanny Szor na temat działalności lokalnych Rad Kobiet oraz wywiad Michała Kozłowskiego z francuskim politologiem Jean-Françoisem Bayartem.

Dziękujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom za blisko 30 lat wspólnej walki o legalną aborcję i świeckie państwo.

Redakcja "Bez Dogmatu"

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

1951 - Urodził się Pedro Almodovar, hiszpański reżyser filmowy.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.