Konwencja programowa Lewicy "Recepta dla Polski"

[2021-05-25 08:50:51]

"Recepta dla Polski" - tak nazwano pakiet rozwiązań, którym Lewica chce naprawić sytuację w Polsce po pandemii koronawirusa. Został przedstawiony 23 maja podczas konwencji w pięciu blokach: Zdrowie, Opieka, Edukacja, Praca i Klimat.

Na pierwszym miejscu przedstawiono plany dla systemu opieki zdrowotnej. Lewica chce zwiększenia nakładów na niego do 7,2 proc. PKB. Proponuje wyższe wynagrodzenia dla personelu medycznego i dofinansowanie szpitali powiatowych kwotą 850 mln euro. W planach jest m.in. objęcie po zakończeniu pandemii koronawirusa wszystkich Polaków badaniami profilaktycznymi. Politycy Lewicy chcą także, aby produkcja szczepionek odbywała się w Polsce.

Stworzymy ogólnopolską sieć dziennych domów opieki - zapowiedziała Karolina Pawlicka, deklarując, że sieć obejmie także mniejsze miasta. - Od lat polityka społeczna stoi w miejscu. Nie możemy tak dalej trwać, chcemy przeorganizować całą pomoc społeczną.

Lewica zapowiedziała podwyższenie świadczeń na dzieci oraz 200 tys. bezpłatnych miejsc w żłobkach. Zaproponowała wsparcie dla osób z niepełnosprawnością np. poprzez zapewnienie osobistych asystentów. Każdy senior otrzyma "pakiet wsparcia", a w nim m.in. pulsoksymetr i ciśnieniomierz. Kolejki do sanatorium mają być krótsze. Lewica chce utworzyć dzienne domy opieki dla osób starszych.

W sferze edukacji Lewica zgłosiła następujące postulaty:
- psycholog w każdej szkole
- 2 tygodnie szkolnej integracji na start
- program nauczania - jakość, nie ilość
- edukacja zdrowotna, klimatyczna i zdrowotna
- ciepły i zdrowy posiłek dla każdego ucznia
- program „Młodzi Europejczycy”
- podwyżki dla nauczycieli

Partia zapowiedziała walkę z patologiami rynku pracy, w tym likwidację powszechnego zjawiska zastępowania umów o prace śmieciówkami oraz zwolnienia lekarskie płatne w 100 proc

Dobra praca, to taka praca, która jest dobrze płatna. Polska ma piątą najniższą medianę zarobków w Europie - mówiła Magdalena Biejat. Dlatego wprowadzimy minimalną pensję 3500 zł w budżetówce i będziemy ją waloryzować co roku.

Mówiąc o ochronie środowiska i zmianach klimatu Anita Sowińska, postulowała, aby Polska przeznaczała rocznie o 8 mld zł więcej rocznie na odnawialne źródła energii w stosunku do tego, co jest już zaplanowane.

Musimy osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 roku lub wcześniej - powiedziała. Jeżeli tego nie zrobimy, to czekają nas susze, powodzie i huragany, które już teraz niszczą nasz kraj - ostrzegała.

Sowińska mówiła także, że Lewica chce powiększenia obszaru parków narodowych, w tym m.in. Białowieskiego i Bieszczadzkiego, a także powołanie nowych np. Turnickiego Parku Narodowego.

Poza tym zadeklarowała, że Lewica chce obniżenia stawki opłat za śmieci o 1/4.

wch

fot. fb Lewica

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.