Exit poll: Kandydat opozycji wygrywa wybory w Rzeszowie

[2021-06-13 22:06:30]

Sondaże exit poll IBS wskazują, że w pierwszej turze wyborów na prezydenta Rzeszowa wygra Konrad Fijołek.

Fijołek, który startował z poparciem niemal całej opozycji. uzyskał 55,8 proc. poparcia. Na 25,1 proc. może liczyć Ewa Leniart z PiS, wojewoda podkarpacka. Trzecie miejsce przypadło Grzegorzowi Braunowi (Konfederacja) z 9,8 proc. głosów. Nieco mniej, bo 9,3 proc. uzyskał Marcin Warchoł, poseł Solidarnej Polski, popierany przez poprzedniego prezydenta Rzeszowa, Tadeusza Ferenca.

Oficjalne dane delegatura PKW ma podać w poniedziałek przed południem.

wch

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.