Sondaże wyborcze - październik 2021

[2021-10-28 19:04:26]

Ostatnie sondaże cechują się dużą stabilnością notowań poszczególnych partii. Zauważalna jest dominacja Prawa i Sprawiedliwości, a następnie drugi wynik Koalicji Obywatelskiej. Trzecie miejsce zajmuje ciągle, mimo braku struktur i osłabienia, Polska 2050 Szymona Hołowni. Czwarte i piąte miejsca zwykle są wymienne, chociaż na czwartym miejscu częsciej plasuje się Lewica, zaś na piątym - Konfederacja. Szóste miejsce - z częstymi wynikami poniżej progu wyborczego w wysokości 5% - okupuje Polskie Stronnictwo Ludowe. Reszta partii, o ile jest o nie pytanie, zwykle lokują swe poparcie na poziomie 0,5%-3%.
Marcin Palade, twitterowiec i badacz nastrojów wyborczych (psefolog) dokonuje reinterpretacji sondaży biorąc pod uwagę głosy wyborócw zdecydowanych, nie uwzględniając zaś wyborców, którzy w sondażach nie wiedzą, na kogo będą głosować.
Biorąc pod uwagę ostatni sondaż IBRiS z dnia 22-23 października wyniki w oparciu o zdecydowanych wyborców przedstawiają się następująco: PiS 38,5%, KO 26,4%, Polska2050 14,5%, Lewica 10,1%, Konfederacja 5,5%, PSL 5%.
Bardziej uśrednione wyniki obejmujące 7 sondaży z października br. (3 sondaże United Survey, 2 sondaże IBRiS i 2 sondaże Kantar) w przeliczeniu na głosy respondentów zdecydowanych na kogo głosować wskazują na podobne wyniki:
PiS 38%, KO 27,5%, Polska2050 12,5%, Lewica 8,5%, Konfederacja 7,5% i PSL 5,5%.
Ciekawie przedstawia się również badanie IBRiS dla Onet.pl, gdzie zbadano potencjalne elektoraty pozytywne i negatywne danej partii.
Elektorat negatywny, czyli odpowiedź respondenta, że pod żadnym pozorem nie zagłosuje na daną partię przynosi następujące wyniki:
Konfederacja 74,3%, PSL 73,8%, Lewica 67,1%, Koalicja Obywatelska 65,5%, Polska2050 58,5% i PiS 56,5%.
Elektorat neutralny, czyli "rozważył(a)bym głosowanie na daną partię", przynosi następujące wyniki:
PSL 17%, Lewica 13,5%, KO 9,4%, Konfederacja 9,3%, Polska2050 9%, zaś PiS 5,9%.
Na końcu zaś elektorat potencjalny, drugiego wyboru, który można określić też (jak widać z wyjątkiem PiS i KO, które otrzymują niższe lub podobne wyniki do tych z konwencjonalnych sondaży) jako maksymalny próg poparcia dla danej partii, przedstawia się następująco:
PiS 37,7%, Polska2050 32,5%, KO 25,2%, Lewica 19,4%, Konfederacja 16,5% oraz PSL 9,3%.

Tomasz Rysz

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1949 - Powołano do życia Radę Wzajemnej Pomocy Gospodarczej (RWPG).

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2011 - Rozpoczęła się rewolucja w Egipcie.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.