Konwencja Nowej Lewicy i Partii Razem pt. "Mamy plan dla mam"

[2023-05-29 14:08:11]

W dniu 27 maja 2023 roku Nowa Lewica i Partia Razem) zaprezentowały swój program dotyczący kobiet będących matkami lub planujących nimi być w przyszłości. Program ten uzupełniły również postulaty skierowane do ojców, rodziców ogółem oraz do kobiet-seniorek i seniorów ogółem.
W głównej części konwencji dotyczącej problemów matek i kobiet oczekujących dziecka padły zapowiedzi odnośnie bezpłatnych miejsc w przedszkolu i żłobku dla każdego dziecka (Magdalena Biejat), pełnego dostępu do badań prenatalnych oraz pełnej refundacji in vitro przez państwo.
W kwestiach dotyczących zarówno praw matek, jak i praw ojców, przedstawiono propozycje urlopu rodzicielskiego płatnego w 100%, dzielonego równo pomiędzy ojców i matki.
Omawiając problematykę medyczną dotyczącą macierzyństwa, uczestnicy Konwencji wysunęli postulat nie tylko wspomnianego już bezpłatnego in vitro oraz pełnego dostępu do badań prenatalnych, lecz także kwestię zatrzymania likwidacji porodówek w polskich szpitalach oraz likwidację klauzuli sumienia dla lekarzy i aptekarzy.
Następnie uczestnicy konwencji przeszli do przedstawienia propozycji dla seniorów, w tym zwłaszcza wdów i wdowców, w postaci renty wdowiej (możliwość uzyskania 50% emerytury współmałżonka przy zachowaniu 85% emerytury własnej), 500 plus dla seniorów oraz dwukrotnej waloryzacji rent i emerytur w warunkach wysokiej inflacji. Włodzimierz Czarzasty wskazał na konieczność zwiększenia liczby geriatrów w polskiej ochronie zdrowia.
W trakcie Konwencji przedstawiono ponadto liczne postulaty w obrębie praw pracowniczych. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk przedstawiła postulat 20-procentowej podwyżki płac w budżetówce, zaś Adrian Zandberg - 35-godzinnego tygodnia pracy przy zachowaniu tej samej pensji oraz pełnej jawności zarobków w firmach.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.