Rosja: Pucz Grupy Wagnera

[2023-06-24 17:45:01]

W rezultacie narastającej od miesięcy atmosfery nieufności między Grupą Wagnera - prywatną armią Jewgienija Prigożyna, a centralnym dowództwem wojskowym w Rosji, oddziały tzw. wagnerowców opuszczają front walki na terenie Ukrainy. Punktem przełomowym, który skłonił ich do takiego czynu było ostrzelanie wczoraj (23.06) obozu wagnerowców przez siły wojskowe Federacji Rosyjskiej (celowe czy przypadkowe - nie wiadomo). Od tego czasu wagnerowcy przesuwają się na północ i zdobywają kolejne duże ośrodki wojskowe w Rosji tj. Rostów nad Donem, Woronież i Lipieck. Początek rebelii zaczął się wczoraj wieczorem, kiedy Prigożin wezwał ministra obrony Federacji Rosyjskiej - Siergieja Szojgu - do złożenia mu wizyty w Rostowie i uzgodnienia dalszej formy obecności wojsk rosyjskich we wschodniej i południowej Ukrainie, która polegałaby na większej roli armii prywatnych i zawodowej armii rosyjskiej zamiast polegania na młodych poborowych. Prigożin postawiwszy ten warunek długo jednak nie czekał na reakcję Szojgu, który i tak żadnej odpowiedzi nie wystosował. Oddziały wagnerowców posuwają się stale na północ i celem ich jest Moskwa, gdzie Prigożin zapowiada przejęcie władzy polityczno-militarnej w kraju.

Prezydent Federacji Rosyjskiej, Władimir Putin, przemówił w telewizyjnym orędziu oskarżając Prigożina i wagnerowców o cios w plecy zadawany Rosji jako państwu. W kraju z billboardów masowo ściągane są plakaty, zachęcające do zostania żołnierzem Grupy Wagnera. Nie ma wiarygodnych informacji na temat tego, czy Putin przebywa w Moskwie, na Kremlu. Istnieją spekulacje, że może przebywać w okolicach Tweru lub Petersburga. Również w przypadku prezydenta Białorusi - Alaksandra Łukaszenki - istnieją przesłanki pozwalające przypuszczać, że opuścił on Mińsk i udał się drogą lotniczą do Turcji. Jednostki Grupy Wagnera posuwają się stale naprzód, i pomimo bycia ostrzelanymi przez lotnictwo, udało im się usunąć lub ominąć kilka barykad tworzonych przez różne służby mundurowe. W tej chwili wagnerowcy znajdują się 200 km na południe od Moskwy. Wojsko i inne służby w Moskwie przygotowują się na znaczącą konfrontację o charakterze zbrojnym.

(AKTUALIZACJA) Według informacji z 19.30 marsz wagnerowców zatrzymał się 100 km przed Moskwą po negocjacjach za pośrednictwem Alaksandra Łukaszenki. Najemnicy Grupy Wagnera mają powrócić do swoich baz, natomiast władze państwowe i ich służby mają odstąpić od ścigania i karania podkomendnych Prigożyna.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.