Konwencja programowa Lewicy w Poznaniu

[2023-09-10 12:59:50]

W sobotę, 9 września, w Poznaniu odbyła się konwencja programowa Lewicy. Przedstawiono postulaty związane z wynagrodzeniem nauczycieli, artystów i służby zdrowia. Udział wzięli zarówno krajowi liderzy lewicy parlamentarnej, jak Magdalena Biejat i Adrian Zandberg, oraz poznańscy politycy: Katarzyna Uberhan, Katarzyna Kretkowska i Dawid Majewski.

Adrian Zandberg zaakcentował na wstępie, że Lewica nie wejdzie do rządu z Konfederacją, jeśli na to zdecydują się Koalicja Obywatelska i Trzecia Droga.

Na konwencji szeroko podjęto temat pracy i pracowników. Katarzyna Ueberhan wspomniała o konieczności likwidacji luki płacowej, czyli nierówności w wynagradzaniu kobiet i mężczyzn, a także o złożeniu w Sejmie projektu ustawy o powołaniu rzecznika praw pracowniczych. Jak powiedziała: "Mamy w naszym kraju już rzecznika praw obywatelskich, mamy rzecznika przedsiębiorców, mamy inspekcję pracy, ale te instytucje nie chronią wszystkich. Nie chronią tych na "umowach śmieciowych", nie chronią samozatrudnionych, nie chronią tych wykonujących pracę zależną, dlatego zawalczyłam o to by to zmienić".

Po wystąpieniu Ueberhan, na mównicę wszedł Dawid Majewski, który podniósł postulat powszechnych ubezpieczeń artystów i wyższych płac w publicznych instytucjach kulturalnych, które miałyby osiągnąć poziom co najmniej 130 proc. pensji minimalnej w gospodarce.

Kolejną prelegentką była Katarzyna Kretkowska, która zapowiedziała podniesienie pensji w oświacie i odchudzenie programów szkolnych. Skonstatowała, iż za rządów PIS nakłady na edukację spadły poniżej 2 proc PKB. Lewica ma podnieść te nakłady do co najmniej 3 proc., zaś wynagrodzenia nauczycielskie o 20 proc.: "Zadbamy aby tempo wzrostu płac w oświacie było szybsze niż tempo inflacji. Odchudzimy programy szkolne, odchudzimy podręczniki, damy przestrzeń nauczycielom na ich własną kreatywność i własne metody pracy. Wreszcie zasypiemy lukę oświatową, dołożymy samorządom brakujące dzisiaj dramatycznie środki" - stwierdziła.

Na temat sytuacji w służbie zdrowia wypowiedział się z kolei Tadeusz Tomaszewski. Zapowiedział, iż w nowej kadencji Sejmu Lewica podniesie ręce za obywatelskim projektem ustawy o wynagrodzeniach w służbie zdrowia.

W przemówieniu Anny Marii Żukowskiej padła zapowiedź, iż Lewica postara się o to, aby doszło do powszechnej konwersji umów-zleceń na umowy o pracę, jeśli świadczenie pracy jest długotrwałe i odbywa się w stałym miejscu.

Magdalena Biejat zapowiedziała natomiast powstanie 100 tys. nowych miejsc w żłobkach współfinansowanych przez Unię Europejską.

Na końcu, w przemówieniach Anny Marii Żukowskiej i Włodzimierza Czarzastego Lewica zapowiedziała również wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej na stażach, zwiększenie ilości wydziałów sądów pracy oraz wprowadzenie 35-godzinnego tygodnia pracy. Wspomniano również o postulacie 35-dniowego urlopu w ciągu roku.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.