Zorganizowany atak Hamasu na Izrael i izraelski kontratak (akt.)

[2023-10-10 12:35:41]

7 października 2023 roku Hamas dokonał ataku na izraleskie bazy wojskowe i miejscowości położone przy granicy ze Strefą Gazy. Atak na Izrael zaskoczył jego władze, pomimo że monitorowanie działalności Hamasu przez wiele lat okazywało się skuteczne. Rząd w Jerozolimie zapowiedział brutalną odpowiedź i ją realizuje. W przeciągu 3 dni, w konflikcie zginęło już ponad 1000 osób, cywili obu stron, izraelskich żołnierzy oraz palestyńskich partyzantów i terrorystów.

Cała sytuacja obnażyła kryzys instytucjonalny w państwie kierowanym przez Binjamina Netanjahu. Hamas nie tylko dokonał wyrzutu ponad 1000 rakiet na terytorium Izraela, ale opanował posterunki wojskowe i policyjne, wziął wielu cywilów i mundurowych jako zakładników, a także zajął szereg mniejszych miejscowości i kibuców. Do 10 października armia izraelska nie zdołała wyzwolić wszystkich z nich.

Jednocześnie, rząd Netanjahu wprowadził w państwie stan wojenny. Zwiększana jest liczba żołnierzy i zdolność bojowa, wzmaga się atak armii izraelskiej na wiele pozycji Hamasu, a także cele cywilne.

Tym niemniej atak Hamasu pokazał poważny kryzys izraelskich sił bezpieczeństwa. Hamas dokonał inwazji z lądu, morza i powietrza oraz użył sprzęt rzadko stosowany w typowych wojnach, jak motolotnie.

Tomasz Rysz

fot. flickr

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.