Lewica dotrzymuje obietnicy w sprawie aborcji

[2023-11-18 15:50:15]

Posłanki i posłowie Lewicy przystąpili do realizacji części ze swoich obietnic wyborczych. Przedstawiciele klubu Lewicy złożyli w Sejmie projekty ustaw dotyczących liberalizacji prawa do przerywania ciąży i dekryminalizacji aborcji.

Pierwszy z projektów zakłada liberalizację prawa aborcyjnego i wprowadza możliwość dokonania legalnej, bezpiecznej i darmowej aborcji do 12 tygodnia ciąży, bez konieczności podawania przyczyny. To prawo dotyczy też aborcji farmakologicznej. Drugi projekt dotyczy dekryminalizacji aborcji oraz dekryminalizacji samej pomocy przy przerywaniu ciąży. Chodzi o to, żeby ktokolwiek kto pomaga kobiecie, która decyduje się na aborcję, nie był ścigany przez państwo i nie ponosił z tego powodu konsekwencji karnych.
W tej drugiej sprawie chodzi też o to, żeby lekarze przestali się bać dokonywać aborcji, jak to ma miejsce obecnie, gdy mogą się spotkać z konsekwencjami prawnymi.

Lewica będzie szukać większości parlamentarnej dla poparcia swoich projektów. Oczywistym jest, że opozycja wygrała wybory przy ogromnym poparciu kobiet i na fali masowego sprzeciwu wobec pisowskiego ataku na prawa kobiet. Wiemy jednak, że część środowiska nowej koalicji nie zamierza popierać prawa do aborcji. Większą szansę na przegłosowanie ma, jak się zdaje, projekt dekryminalizacji aborcji.

"Kwestia legalizacji aborcji nie znalazła się w umowie koalicyjnej, jednakże wszyscy liderzy zadeklarowali, iż chcą wypracowywać rozwiązania dotyczące poprawienia sytuacji kobiet w Polsce tutaj, w parlamencie. Dlatego już od zaraz zaczynamy nad nimi prace, nie ma co czekać ani jednego dnia" - mówiła senator Magdalena Biejat z partii Razem.

Bartłomiej Zindulski

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.