Warszawa: Antysemicka prowokacja w polskim Sejmie

[2023-12-13 13:40:09]

W czasie gdy polski Sejm zajmował się dyskusją nad powołaniem nowego rządu Donalda Tuska, w korytarzu sejmowym doszło do incydentu przypominającego lata 30-te w Niemczech. Poseł Konfederacji Grzegorz Braun zaatakował uroczystość z okazji żydowskiego święta Chanuki I jej uczestników. Braun uruchomił gaśnicę proszkową i spryskał świece chanukowe palące się na menorze.

Przedstawiciele wszystkich klubów parlamentarnych natychmiast potępili incydent. W odpowiedzi na to, Grzegorz Braun wszedł na mównicę sejmową i wyjaśnił motywy swojego działania, mówiąc o tym, że żydowskie święto jest “satanistyczne” i “rasistowskie”. W rozmowie z Super Expressem, Braun tłumaczył, że “Akt, który miał miejsce w Sejmie, jest aktem religijnym, głęboko satanistycznym, aktem dzikiego, plemiennego, rasistowskiego, talmudycznego triumfalizmu Żydów nad nie-Żydami. Na takie ekscesy nie powinno być miejsca, na pewno nie w polskim Sejmie”.

Grzegorz Braun to najbardziej znany sejmowy antysemita. W maju tego roku wtargnął na konferencję zorganizowaną przez Żydowski Instytut Historyczny i brutalnie przerwał wykład zajmującego się historią holocaustu profesora Jana Grabowskiego z uniwersytetu w Ottawie. Braun wyrwał mu mikrofon i rozbił go o stół a następnie kazał się wynosić z Polski uczestnikom spotkania.

Polski Sejm zaprasza od 17 lat przedstawicieli gminy żydowskiej do obchodów święta Chanuki. W założeniu, ma to być element zbliżenia międzykulturowego. Do tej pory uroczystości nie były celem żadnych ataków.

Wtorkowy atak Brauna potępiły wszystkie organizacje żydowskie w Polsce i na świecie i przedstawiciele wszystkich środowisk politycznych w Polsce poza skrajną prawicą. O incydencie informują wszystkie najważniejsze media światowe.

Bartłomiej Zindulski

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.