Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej

[2005-09-22 00:54:15]

Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej – nieformalne porozumienie kilku lewicowych organizacji, które jak powiedział Maciej Wieczorkowski, będą dążyły do wyeliminowania MW z publicznej debaty. Koalicję tworzą m.in. Pracownicza Demokracja, Porozumienie Kobiet 8 Marca, stowarzyszenie Nigdy Więcej, Młodzi Socjaliści, Unia Lewicy III RP i sztab wyborczy prof. Marii Szyszkowskiej.

Andrzej Żebrowski z Pracowniczej Demokracji nazwał młodzieżówkę Ligi Polskich Rodzin wylęgarnią faszyzmu, dodając że trzeba uświadomić społeczeństwo, iż oddając głos na tę partię, popierają skrajnie prawicowych bojówkarzy.

Maciej Wieczorkowski z Unii Lewicy III RP podkreślił, że działalność MW stanowi poważne zagrożenie dla demokracji, dlatego też trzeba wprowadzić w życie zasadę "Zero tolerancji dla nietolerancji". W podobnym tonie wypowiadał się Jacek Purski ze stowarzyszenia Nigdy Więcej który stwierdził, że każdy marsz działaczy MW spotka się z kontrmanifestacją sformowaną przez uczestników Koalicji.

Przed budynkiem, w którym odbywała się konferencja prasowa Koalicji zebrała się grupa członków MW, którzy usiłowali zakłócić to wydarzenie. Nie doszło jednak do rękoczynów.

Każdy, kto popiera akcję, może otrzymać vlepkę kampanii. Wystarczy wysłać e-maila na adres: anty_mw@o2.pl

Bartosz Machalica

14 czerwca:

1848 - Przy użyciu 40 policjantów i połowy batalionu wojska zamknięto lokal "Trybuny Ludów". Był to dziennik, głoszący idee Wiosny Ludów. Jego redaktorem naczelnym przez pewien czas był Adam Mickiewicz.

1872 - W Kanadzie zalegalizowano związki zawodowe.

1906 - Pogrom Żydów w Białymstoku. Wojsko i policja carska zamordowały ok. 100 osób.

1925 - Na V Zjeździe Związków Robotniczych Spółdzielni Spożywców wysunięto postulat rozwoju spółdzielczości mieszkaniowej dla robotników.

1928 - W Rosario w Argentynie urodził się południowoamerykański rewolucjonista Ernesto "Che" Guevara.

1936 - Zakończył się blisko dwumiesięczny strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie.

1943 - W Warszawie grupa bojowa Milicji Ludowej RPPS wykonała akcję spalenia wojskowych magazynów materiałów pędnych w Forcie Wawrzyszewskim.

1944 - Polscy i radzieccy partyzanci odnieśli zwycięstwo nad wojskiem niemieckim w bitwie na Porytowym Wzgórzu na Równinie Biłgorajskiej, największej bitwie partyzanckiej na ziemiach polskich.

1958 - W Świerku uruchomiono pierwszy polski reaktor atomowy "Ewa".

1982 - Liban: Kilkaset izraelskich dział i czołgów oraz okrętów wojennych i samolotów rozpoczęło niszczący ostrzał Bejrutu. Odcięto dostawy wody, prądu i żywności dla miasta.

2018 - Delcy Rodríguez z lewicowego ruchu MSV została wiceprezydentką Wenezueli.