Warszawa: Powstanie pomnik Daszyńskiego?

[2008-07-15 21:50:21]

Bartosz Dominiak, radny Warszawy, pełniący obecnie funkcję przewodniczącego Socjaldemokracji Polskiej zapowiedział starania na rzecz budowy w stolicy pomnika Ignacego Daszyńskiego, jednego z przywódców międzywojennej PPS.

Dominiak podkreślił, że ten wybitny polityk, premier pierwszego rządu po odzyskaniu niepodległości nie jest należycie uhonorowany. Jego zdaniem okazją do zmiany tego stanu rzeczy jest przypadająca w listopadzie 90. rocznica powołania w Lublinie Tymczasowego Rządu Republiki Polskiej.

Zdaniem warszawskiego radnego istnieją spore szansę, że że pomnik stanie w stolicy do 2010 roku.

Ignacy Daszyński był jednym z założycieli i przywódców Polskiej Partii Socjalno-Demokratycznej Galicji i Śląska Cieszyńskiego. W 1918 roku stanął na czele Rządu Ludowego. Następnie wszedł w skład zjednoczonej trójzaborowej PPS. W latach 1928-1930 pełnił godność Marszałka Sejmu. Zmarł w roku 1936 roku w Bystrej koło Bielska.

Na zdjęciu pomnik Ignacego Daszyńskiego na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie.

Przemysław Prekiel
Bartosz Machalica

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.