USA: Zmarł Mahmud Darwisz

[2008-08-10 14:41:17]

10 sierpnia w szpitalu Memorial Hermann w Houston w stanie Teksas zmarł palestyński poeta Mahmud Darwisz. Miał 66 lat.

Urodził się w wiosce Barweh w Galilei. Po ukończeniu szkoły przyłączył się do Izraelskiej Partii Komunistycznej. Zaczął także pisać wiersze, które publikowano w lewicowej prasie. W 1971 roku rozpoczął studia w ZSRR. Działał w Organizacji Wyzwolenia Palestyny z której wystąpił protestując przeciwko podpisaniu przez Jasera Arafata porozumienia z Izraelem w 1993 roku. Pracował w egipskim dzienniku "Al-Ahram", był także dyrektorem Palestyńskiego Centrum Badawczego.

W swoich wierszach pisał głównie o walce o niepodległość oraz doświadczeniu okupacji i życia uchodźców. Był autorem napisanej w 1988 roku Deklaracji Niepodległości Palestyny. Jego wiersze przełożono na 22 języki.

W 2000 roku izraelski minister edukacji Yossi Sarid zaproponował aby niektóre z wierszy Darwisza były obecne w programie dla szkół średnich. Przeciwko temu pomysłowi wystąpił jednak premier Ehud Barak, który stwierdził, że Izrael nie jest jeszcze gotowy na obecność jego idei w systemie szkolnictwa.

Czuł w swojej pięknej poezji puls Palestyńczyków. Był zwierciadłem palestyńskiego społeczeństwa - stwierdził, komentując jego śmierć, Ali Qleibo, palestyński antropolog i wykładowca kulturoznawstwa na Uniwersytecie Al Quds w Jerozolimie.

Szymon Martys

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.