Grecja: Ludzie pracy mówią "Dość!" (akt.)

[2008-10-23 13:40:46]

Antyspołeczna polityka rządu Grecji spotkała się z odpowiedzią świata pracy. W Grecji doszło do 24-godzinnego strajku generalnego. Nieczynne były lotniska, z których odwołano kilkaset lotów a grecka przestrzeń powietrzna została całkowicie zamknięta, zawieszono rejsy promów, sparaliżowana została komunikacja miejska, wiele pociągów nie kursowało, nieczynne były szkoły, uniwersytety, banki, urzędy pocztowe i szpitale. Do strajku przyłączyli się także dziennikarze i prawnicy a do tego wiele prywatnych przedsiębiorstw, fabryk i tysiące sklepów wstrzymało pracę a gazety, radio i telewizja były zamknięte przez 24 godziny.

Strajkowi towarzyszyły wielkie pochody i wiece. Według biura prasowego Komunistycznej Partii Grecji, przeciwko rządowym planom prywatyzacyjnym, blokadzie podwyżek płac, dramatycznemu wzrostowi cen podstawowych produktów, planom reformy systemu emerytalnego i innym aspektom polityki rządu premiera Kostasa Karamanlisa, na ulice 63 głównych miast wyszły setki tysięcy robotników i studentów. Sama tylko organizacja związkowa PAME powiązana z komunistami, współorganizator protestu, zrzesza ponad 400 tysięcy członków a w strajku uczestniczyły także dwie oficjalne centrale związkowe GSEE i ADEDY. Kraj został więc skutecznie zablokowany strajkiem, w którym uczestniczyła większość greckich pracowników, w niektórych sektorach 90 proc. personelu. Cała akcja strajkowo - protestacyjna przebiegała pod wspólnym hasłem "Dość".

Pracownicy domagali się odrzucenia planu budżetowego na 2009 rok, w tym rezygnacji z asygnaty środków pomocowych przeznaczonych dla wielkiego biznesu i banków w związku z kryzysem. Pracownicy są oburzeni planem przeznaczenia 28 miliardów euro na pomoc bankom w sytuacji, gdy planowane są cięcia wydatków w sektorach ważnych z punktu widzenia ludzi pracy i odmawia się podwyżek płac pracownikom. Jeden z transparentów głosił: "Ani jednego euro dla kapitalistów!".

Strajkujący pracownicy żądają także podniesienia minimalnej pensji do poziomu 1400 euro, powstrzymania prywatyzacji, w tym projektu prywatyzacji państwowych linii lotniczych. Chcą też przyjęcia przez rząd rozwiązań korzystnych dla imigranckich pracowników. Demonstranci wzywali do solidarności ze strajkiem uczniów i studentów, którzy okupują swoje placówki edukacyjne w proteście przeciwko rządowym planom zmian w systemie edukacyjnym.

Ten strajk to jedynie początek. Nie chcemy kolejnych ofiar. Wystarczy. Należy skończyć z tą polityką - mówił jeden z liderów centrali związkowej ADEDY, Kostas Panantoniu.

Demonstracje nie wszędzie przebiegały pokojowo. W Atenach policja użyła przeciwko demonstrantom gazu łzawiącego i pałek. Zaatakowani zostali protestujący, gromadzący się na terenie ateńskiego uniwersytetu. Policja próbowała uniemożliwić im odbycie przemarszu. Dzięki wsparciu przybyłych z pomocą dokerów oraz grup anarchistycznych ataki policji udało się odeprzeć i demonstracja odbyła się.

Bartłomiej Zindulski
Piotr Ciszewski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.