Grecja: Strajk generalny; trwają protesty przeciwko zabójstwu anarchisty

[2008-12-10 14:02:33]

10 grudnia dwie największe greckie centrale związkowe - Powszechna Konfederacja Pracujących Grecji (JSEE) i Najwyższa Rada Administracyjna Funkcjonariuszy Publicznych (ADEDY) zorganizowały 24-godzinny strajk generalny przeciwko polityce centroprawicowego rządu.

Zamknięte są szkoły i urzędy, na lotniskach odwołano loty. Grecka telewizja zamiast wiadomości emituje seriale i programy rozrywkowe. Już czwarty dzień trwają także protesty przeciwko zabiciu przez policję 15-letniego anarchisty.

Blisko 10 tysięcy osób uczestniczyło w manifestacji w centrum Aten. W okolicach parlamentu doszło do walk demonstrantów z policją. Protestujący rzucali kamieniami i koktajlami Mołotowa, na co policjanci odpowiadali gazem łzawiącym. Podejrzany o udział w zamieszkach Polak został zatrzymany.

Demonstracje odbyły się także w innych greckich miastach. W Salonikach doszło do dwóch protestów - jeden zorganizowany przez nauczycieli i studentów i drugi na apel Komunistycznej Partii Grecji, który zgromadził blisko 2 tysiące osób. W Patras w proteście związkowym uczestniczyło około 200 osób, a w manifestacji zorganizowanej przez komunistów około 2 tysiące osób.

Do protestów doszło także 9 grudnia, tuż po pogrzebie Aleksisa Grigoropulosa. Demonstranci atakowali koktajlami Mołotowa komisariaty policji, m.in. na wyspie Korfu i w Patras (gdzie lewicowi demonstranci starli się także ze skrajną prawicą). W Atenach doszło do starć przed budynkiem politechniki. Protesty odbyły się także w Salonikach, Koryncie, Aleksandroupolis, Larissie, Ioanninie, w Mitylenie na Lesbos i na Rodos.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.