Brytyjczycy wycofają się z Iraku

[2008-12-11 13:45:43]

W marcu 2009 roku rozpocznie się ewakuacja wojsk brytyjskich z Iraku - poinformowało BBC powołując się na źródła w ministerstwie obrony. Wycofane jednostki zostaną prawdopodobnie wysłane do Afganistanu.

Brytyjskie ministerstwo obrony przewiduje, że jeśli styczniowe wybory w Iraku odbędą się bez poważniejszych incydentów, to ewakuacja wojsk rozpocznie się w marcu. W ufortyfikowanym rejonie wokół lotniska w mieście Basra stacjonują ponad 4 tys. brytyjskich żołnierzy. Kontyngent ten ma zostać wycofany do czerwca przyszłego roku.

Sprzęt wywieziony z Iraku zostanie przerzucony do Afganistanu. Helikoptery, aparatura wywiadu elektronicznego oraz - prawdopodobnie - sami żołnierze wzmocnią jednostki walczące z talibami.

Waldemar Chamala

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.