USA: Władze bezpośrednio odpowiedzialne za znęcanie się na więźniami

[2008-12-12 02:59:50]

Komisja sił zbrojnych Senatu Stanów Zjednoczonych wydała raport, w którym oficjalnie stwierdzono, iż były sekretarz obrony Donald Rumsfeld oraz jego najbliżsi współpracownicy (w tym były przewodniczący połączonych sztabów, generał Richard Myers) ponoszą osobistą i bezpośrednią odpowiedzialność za znęcanie się nad więźniami w Abu-Ghraib i Guantanamo.

Jak stwierdza raport, opracowany i przyjęty jednogłośnie pod kierownictwem senatorów Carla Levina (przewodniczący komisji, demokrata) oraz Johna McCaina (wiceprzewodniczący, republikanin), stosowanie tortur nie było samowolą kilku żołnierzy i nie mogło mieć miejsca bez zezwolenia i rozkazów udzielonych przez najwyższe czynniki.

Komisja, w szczególności McCain, podkreślała też odpowiedzialność prezydenta George'a W. Busha za wydarzenia poprzez celowe nierespektowanie konwencji genewskiej.

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.