ONZ wzywa państwa karaibskie do dekryminalizacji homoseksualizmu

[2008-12-18 15:52:10]

Specjalny wysłannik Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. HIV/AIDS na Karaibach George Alleyne wezwał kraje regionu do dekryminalizacji homoseksualizmu. Jego zdaniem w istotny sposób pomogłoby to w walce z AIDS. Uważam, że w sytuacji gdy istnieją przepisy prawne które zakazują homoseksualizmu osoby narażone na zakażenie obawiają się przebadać - powiedział Alleyne podczas spotkania w Gujanie.

Z opinią wysłannika ONZ zgodził się także Gareth Thomas z brytyjskiego Departamentu Rozwoju Międzynarodowego, który stwierdził w wypowiedzi dla PinkNews.co.uk, że walka z państwową i kulturową homofobią na Karaibach w istotny sposób pomoże w walce z HIV/AIDS. Podczas moich wizyt na Karaibach uderzyło mnie to jak homofobia i antyhomoseksualne ustawodawstwo wpływa na zwiększenie liczby osób zarażonych wirusem HIV - dodał Thomas.

Według danych organizacji UNAIDS w 2007 roku na Karaibach było około 230 tysięcy nosicieli wirusa HIV, zaś blisko 14 tysięcy osób zmarło w wyniku AIDS.

Na Antigui i Barbudzie, Barbadosie, Dominice, Grenadzie (dotyczy tylko gejów), Jamajce (dotyczy tylko gejów), Saint Kitts i i Nevis (dotyczy tylko gejów), Saint Lucii (dotyczy tylko gejów), Saint Vincent i Grenadynach oraz Trynidadzie i Tobago osoby homoseksualne mogą być skazane na kary więzienia od 10 lat do dożywocia.

Politycy na Karaibach często wykorzystują homofobię do walki politycznej. Jak pokazał sondaż opublikowany przez gazetę "Jamaica Gleaner" poparcie dla konserwatywnej Jamajskiej Partii Pracy (Jamaica Labour Party) wzrosło do 45 proc. po tym jak jej lider, premier Bruce Golding, zadeklarował, że nigdy dopuści gejów do udziału w jego rządzie.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.