Grecja: Kolejny młody lewicowiec postrzelony

[2008-12-18 20:23:16]

Jak informuje biuro prasowe Komunistycznej Partii Grecji (Kommunistiko Komma Elladas) 18 grudnia w Peristeri, robotniczej dzielnicy Aten, doszło do ataku, którego celem byli działacze ruchu studenckiego. W czasie zgromadzenia studentów w tej dzielnicy, nieznany osobnik oddał strzał z broni palnej w kierunku młodych ludzi. W incydencie ranny został uczeń Giorgos Paplomatas, członek 15-osobowej rady szkolnej. Giorgios jest też synem działacza związkowego z komunistycznej centrali PAME w branży nauczycielskiej.

Komuniści zapewniają, że ten zbrojny atak, który jest skierowany przeciwko zorganizowanemu ruchowi studenckiemu, spotka się z odpowiedzią w postaci intensyfikacji walki w sprawach edukacji, jak również walki przeciwko mechanizmom represji i antyludowej polityce. Komunikat KKE głosi, że "Ci, którzy wierzą, że takie akcje rozbroją bojowe nastroje ludu i młodzieży, przekonają się, że są w błędzie"

Greccy studenci od kilkunastu miesięcy prowadzą ostre protesty przeciwko rządowym planom zmian w systemie edukacji, w tym wprowadzeniu odpłatności za studia. W ostatnim czasie ich walka zbiegła się w czasie z radykalizacją nastrojów w ruchu pracowniczym a w ostatnich dniach doszła do tego erupcja społecznej frustracji w postaci walk z policją i symbolami kapitalizmu po tym, jak od policyjnej kuli zginął bezbronny nastolatek.

Polityczną odpowiedzialnością za ostatni incydent w dzielnicy Peristeri, KKE obarcza rząd, który sprowokował atmosferę radykalnych napięć społecznych. Partia i jej młodzieżówka zorganizowały dzisiaj po południu wiec protestacyjny w centrum Peristeri.

Nie wiadomo, kto dokonał tego zamachu. Wśród podejrzanych są aktywiści skrajnej prawicy, którzy są niechętni społecznym mobilizacjom i z nienawiścią podchodzą do lewicy. Mówi się, że także policjant, który w zeszłym tygodniu śmiertelnie postrzelił nastolatka w Atenach, jest związany z ruchem neofaszystowskim.

Bartłomiej Zindulski

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.