Grecja: Kolejny młody lewicowiec postrzelony

[2008-12-18 20:23:16]

Jak informuje biuro prasowe Komunistycznej Partii Grecji (Kommunistiko Komma Elladas) 18 grudnia w Peristeri, robotniczej dzielnicy Aten, doszło do ataku, którego celem byli działacze ruchu studenckiego. W czasie zgromadzenia studentów w tej dzielnicy, nieznany osobnik oddał strzał z broni palnej w kierunku młodych ludzi. W incydencie ranny został uczeń Giorgos Paplomatas, członek 15-osobowej rady szkolnej. Giorgios jest też synem działacza związkowego z komunistycznej centrali PAME w branży nauczycielskiej.

Komuniści zapewniają, że ten zbrojny atak, który jest skierowany przeciwko zorganizowanemu ruchowi studenckiemu, spotka się z odpowiedzią w postaci intensyfikacji walki w sprawach edukacji, jak również walki przeciwko mechanizmom represji i antyludowej polityce. Komunikat KKE głosi, że "Ci, którzy wierzą, że takie akcje rozbroją bojowe nastroje ludu i młodzieży, przekonają się, że są w błędzie"

Greccy studenci od kilkunastu miesięcy prowadzą ostre protesty przeciwko rządowym planom zmian w systemie edukacji, w tym wprowadzeniu odpłatności za studia. W ostatnim czasie ich walka zbiegła się w czasie z radykalizacją nastrojów w ruchu pracowniczym a w ostatnich dniach doszła do tego erupcja społecznej frustracji w postaci walk z policją i symbolami kapitalizmu po tym, jak od policyjnej kuli zginął bezbronny nastolatek.

Polityczną odpowiedzialnością za ostatni incydent w dzielnicy Peristeri, KKE obarcza rząd, który sprowokował atmosferę radykalnych napięć społecznych. Partia i jej młodzieżówka zorganizowały dzisiaj po południu wiec protestacyjny w centrum Peristeri.

Nie wiadomo, kto dokonał tego zamachu. Wśród podejrzanych są aktywiści skrajnej prawicy, którzy są niechętni społecznym mobilizacjom i z nienawiścią podchodzą do lewicy. Mówi się, że także policjant, który w zeszłym tygodniu śmiertelnie postrzelił nastolatka w Atenach, jest związany z ruchem neofaszystowskim.

Bartłomiej Zindulski

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.