Anarchosyndykaliści o sytuacji w Grecji

[2008-12-19 10:15:12]

17 grudnia organizacje anarchosyndykalistyczne z całej Europy przyjęły stanowisko w sprawie sytuacji w Grecji.

Autorzy stanowiska podkreślają, że od kilku dni młodzi Grecy wyrażają na ulicy swójh gniew wobec zamordowanie przez policję 15-letniego anarchisty. Dodają jednak, że gniew ten jest także skierowany przeciwko klasie politycznej, która prywatyzuje uniwersytety, zmusza młodzież do podejmowania pracy czasowej i likwiduje zdobycze ruchu pracowniczego (reformując system bezpieczeństwa socjalnego i świadczeń emerytalnych).

Anarchosyndykaliści wezwali do międzynarodowej solidarności z walką greckich studentów i pracowników i strajku generalnego przeciw kapitalizmowi. W Paryżu, Rzymie, Madrycie, Warszawie i Sztokholmie, tak jak w Atenach - kapitalizm wyzyskuje, zwalnia i zabija; kryminalizuje ruch pracowniczy i pozbywa się imigrantów - czytamy w stanowisku.

Oświadczenie podpisały Krajowa Konfederacja Pracy z Francji (CNT), Powszechna Konfederacja Pracy z Hiszpanii (CGT), Centralna Organizacja Szwedzkich Robotników ze Szwecji (SAC), Związek Przemysłowych Pracowników Świata (IWW) z Wielkiej Brytanii oraz
Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza i Lewicowa Alternatywa z Polski.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.