Rozpoczęła się inwazja lądowa na Strefę Gazy

[2009-01-03 21:31:28]

Pod osłoną nocy izraelskie wojska okupacyjne wkroczyły 3 stycznia do Strefy Gazy. Rozkaz przystąpienia do inwazji lądowej został wydany tydzień po rozpoczęciu zmasowanego izraelskiego ostrzału tego terytorium. Oficjalnym pretekstem izraelskiej operacji jest rozprawienie się z siłami Hamasu.

Izraelskie wojska już od kilku dni czekały na rozkaz do rozpoczęcia operacji lądowej u granic Strefy Gazy. W wyniku trwających od ośmiu dni nalotów i ostrzału artyleryjskiego w Strefie Gazy zginęło już blisko 500 osób, kilkukrotnie więcej odniosło rany. Pogłębia to skutki klęski humanitarnej w tym jednym z najbiedniejszych regionów na świecie, poddanym od kilkunastu miesięcy izolacji.

Przedstawiciele izraelskiej armii oświadczyli, że lądowa faza operacji ma na celu zajęcie pozycji z których prowadzony był ostrzał prymitywnymi rakietami terytorium Izraela oraz że potrwa ona wiele dni. Pierwsze doniesienia mówią o wkroczeniu ograniczonych sił kilkunastu pojazdów, które przekroczyły północą granicę Strefy Gazy z Izraelem, ale prawdopodobnie operacja zaplanowana jest na znacznie większą skalę.

Protest przeciwko izraelskiej agresji organizowany jest 4 stycznia o godzinie 13.00, pod izraelską ambasadą w Warszawie przy ul. Krzywickiego 24.

Jakub Klimczak

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.