Grecja: Brutalny atak na działaczkę związkową

[2009-01-04 03:35:22]

23 grudnia w Atenach dwóch nieznanych sprawców zaatakowało działaczkę związkową Konstaninę Kounevae. Aktywistka doznała ciężkich obrażeń. Straciła jedno oko. Obecnie wciąż pozostaje w stanie śpiączki. Sprawcy oblali ją kwasem chlorowym.

Konstanina Kouneva jest bułgarską imigrantką mieszkającą w Grecji od 15 lat. Należy do zarządu związku zawodowego pracowników służb porządkowych. Jest jedną z najbardziej aktywnych działaczek związkowych. Angażowała się w wiele akcji i protestów na rzecz praw pracowników sektora firm sprzątających, którzy są jedną z najgorzej opłacanych grup zawodowych; jedynie marginalna ich cześć ma stałe umowy o pracę, a ich pracodawcy nagminnie naginają przepisy dotyczące zatrudnienia.

Konstanina Kouneva przed napaścią była zaangażowana w walkę o prawa pracowników firmy OIKOMET których zmuszono do podpisania dokumentów poświadczających otrzymanie rocznej premii, której w rzeczywistości nigdy nie dostali.

OIKOMET jako firma sprzątająca posiada zakłady w całej Grecji. Jej właścicielem jest członek uczestniczącej w rządzie Greckiej Partii Socjalistycznej PASOK, Nikitas Oikonomakis. Firma oficjalnie zatrudnia 800 pracowników, ale w rzeczywistości ich liczba jest przynajmniej dwukrotnie większa. OIKOMET obsługuje m.in. firmę ISAP (Ateńsko-Pireuska Kolej Elektryczna). Główna siedziba ISAP od 27 grudnia jest okupowana przez związkowców z różnych central związkowych.

27 grudnia w Bułgarii odbyła się akcja solidarnościowa z poszkodowaną. Manifestowało ponad 100 osób. Przedstawiciele bułgarskich związków napisali protest do greckiego rządu w którym domagali się śledztwa w tej sprawie. W proteście podniesiono równocześnie problem nielegalnego zatrudnienia w Grecji przynajmniej 80 tys. bułgarskich pracowników.

Greccy działacze związkowi zaapelowali o międzynarodową solidarność i pomoc w tej sprawie. Więcej informacji na ten temat w języku angielskim można znaleźć tutaj.

Do solidarności z Konstaniną Kouneva’ą wzywa również Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza. Związkowcy z OZZIP apelują o słanie listów protestacyjnych, z żądaniem przeprowadzenia rzetelnego śledztwa w tej sprawie na adres:

Ambasada Grecji w Polsce
ul. Górnośląska 35, 00-432 Warszawa
tel. (0-22) 622 94 60, 622 94 61
fax (0-22) 622 94 64
e-mail: embassy@greece.pl
Internet: www.greece.pl

Piotr Krzyżaniak

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.