Związki zawodowe w obronie PKP

[2009-04-18 07:22:19]

16 kwietnia wydana została wspólna odezwa Forum Związków Zawodowych Pracowników PKP, Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ "Solidarność" i Konfederacji Kolejowych Związków Zawodowych, sygnowana kolejno przez Stanisława Stolorza, Henryka Grymela i Leszka Miętka, do polskich kolejarzy.

Czytamy w niej, iż w dniu 29 kwietnia w Warszawie odbędzie się pikieta w obronie Polskich Kolei Państwowych oraz miejsc pracy w tychże. Zbiórka protestujących odbędzie się pod Pałacem Kultury i Nauki przy Muzeum Techniki o godz. 12.00.

Nadszedł czas, kiedy każdy z nas musi podjąć walkę o przetrwanie, o uratowanie dorobku wielu pokoleń polskich kolejarzy, o miejsca pracy zapewniające byt naszym rodzinom – napisano w odezwie.

Związkowcy w czternastu punktach przedstawili także swe żądania wobec rządu i właścicieli spółek. Są to m.in. konieczność restrukturyzacji zatrudnienia w przedsiębiorstwie, odstąpienie od planów całkowitej prywatyzacji polskich kolei, oddłużenie spółki PKP S.A. i pełne finansowanie ze budżetu państwa infrastruktury kolejowej, niezbędnej do prowadzenia przewozów rozproszonych. Strona pracownicza domaga się także zaprzestania redukcji przewozów regionalnych i międzywojewódzkich w stosunku do ich ilości w 2008 roku oraz przestrzegania prawa do urlopów kolejowych i zaprzestania finansowania ich z pieniędzy spółki Grupy PKP.

Piotr Kuligowski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.