PPS podsumowuje kampanię wyborczą

[2009-06-05 23:54:11]

W przeddzień ciszy wyborczej lider listy Polskiej Partii Socjalistycznej w okręgu wyborczym nr 3 (Warmia i Mazury oraz Podlasie), Piotr Janiszewski, wydał oświadczenie w którym podsumowuje on kampanię wyborczą prowadzoną przez PPS. W oświadczeniu czytamy: Start w wyborach do Parlamentu Europejskiego jest dla nas – Polskiej Partii Socjalistycznej ważnym sprawdzianem. Lista w okręgu wyborczym nr 3, czyli województwach warmińsko-mazurskim i podlaskim, jest pierwszą od 8 lat samodzielnie zarejestrowaną listą. Udało się to, choć zostaliśmy postawieni w sytuacji, w której mieliśmy tylko dwa tygodnie na zebranie wymaganej liczby 10 tysięcy podpisów.

W oświadczeniu jest również mowa o konieczności stworzenia na polskiej scenie politycznej autentycznej formacji lewicowej, która mogłaby stanowić reprezentanta lewicowego elektoratu: pracowników najemnych, bezrobotnych, osób wykluczonych i marginalizowanych. Dla PPS udział w wyborach do Parlamentu Europejskiego jest okazją do sprawdzenia swoich sił oraz zaprezentowania postulatów: wprowadzenia Europejskiego Kodeksu Pracy, europejskiej płacy minimalnej, przyznania inicjatywy ustawodawczej Parlamentowi Europejskiemu, sprzeciwu wobec prywatyzacji kolejnych usług publicznych, w tym służby zdrowia czy edukacji. Chcemy, by Europa była Europą równości, wolności i sprawiedliwości społecznej a instytucje Unii Europejskiej służyły ludziom, a nie zyskom międzynarodowych korporacji - pisze Piotr Janiszewski.

W trakcie kampanii kandydaci i kandydatki KW PPS wzięli udział w licznych debatach i spotkaniach wyborczych na uczelniach czy w lokalnych mediach, występowali w spotach telewizyjnych i radiowych, a działacze i działaczki ugrupowania rozkleili w całym regionie kilka tysięcy plakatów, rozdali kilkadziesiąt tysięcy ulotek oraz przeprowadzili setki rozmów z mieszkańcami i mieszkankami miast obu województw.

W oświadczeniu Piotr Janiszewski podkreślił również, że lista Komitetu Wyborczego Polskiej Partii Socjalistycznej jest najmłodszą listą w całym kraju oraz jedyną, na której znalazła się równa liczba kobiet i mężczyzn.

Mateusz Mirys

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.