PPS podsumowuje kampanię wyborczą

[2009-06-05 23:54:11]

W przeddzień ciszy wyborczej lider listy Polskiej Partii Socjalistycznej w okręgu wyborczym nr 3 (Warmia i Mazury oraz Podlasie), Piotr Janiszewski, wydał oświadczenie w którym podsumowuje on kampanię wyborczą prowadzoną przez PPS. W oświadczeniu czytamy: Start w wyborach do Parlamentu Europejskiego jest dla nas – Polskiej Partii Socjalistycznej ważnym sprawdzianem. Lista w okręgu wyborczym nr 3, czyli województwach warmińsko-mazurskim i podlaskim, jest pierwszą od 8 lat samodzielnie zarejestrowaną listą. Udało się to, choć zostaliśmy postawieni w sytuacji, w której mieliśmy tylko dwa tygodnie na zebranie wymaganej liczby 10 tysięcy podpisów.

W oświadczeniu jest również mowa o konieczności stworzenia na polskiej scenie politycznej autentycznej formacji lewicowej, która mogłaby stanowić reprezentanta lewicowego elektoratu: pracowników najemnych, bezrobotnych, osób wykluczonych i marginalizowanych. Dla PPS udział w wyborach do Parlamentu Europejskiego jest okazją do sprawdzenia swoich sił oraz zaprezentowania postulatów: wprowadzenia Europejskiego Kodeksu Pracy, europejskiej płacy minimalnej, przyznania inicjatywy ustawodawczej Parlamentowi Europejskiemu, sprzeciwu wobec prywatyzacji kolejnych usług publicznych, w tym służby zdrowia czy edukacji. Chcemy, by Europa była Europą równości, wolności i sprawiedliwości społecznej a instytucje Unii Europejskiej służyły ludziom, a nie zyskom międzynarodowych korporacji - pisze Piotr Janiszewski.

W trakcie kampanii kandydaci i kandydatki KW PPS wzięli udział w licznych debatach i spotkaniach wyborczych na uczelniach czy w lokalnych mediach, występowali w spotach telewizyjnych i radiowych, a działacze i działaczki ugrupowania rozkleili w całym regionie kilka tysięcy plakatów, rozdali kilkadziesiąt tysięcy ulotek oraz przeprowadzili setki rozmów z mieszkańcami i mieszkankami miast obu województw.

W oświadczeniu Piotr Janiszewski podkreślił również, że lista Komitetu Wyborczego Polskiej Partii Socjalistycznej jest najmłodszą listą w całym kraju oraz jedyną, na której znalazła się równa liczba kobiet i mężczyzn.

Mateusz Mirys

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.