Gdańsk: Nieznalska uniewinniona

[2009-06-06 00:11:39]

Sąd Rejonowy w Gdańsku uniewinnił Dorotę Nieznalską od zarzutu obrazy uczuć religijnych. Prokurator domagał się sześciu miesięcy ograniczenia wolności (poprzez przymus pracy społecznej). Sąd Rejonowy w Gdańsku jednak uznał, że wprawdzie chodziło jej o zszokowanie widzów, ale nie miała zamiaru umyślnie obrazić czyichkolwiek uczuć religijnych. Sąd zwolnił z depozytu pracę "Pasja", którą oddano artystce. Koszty procesu poniesie skarb państwa.

Był to drugi proces Nieznalskiej. W kwietniu 2004 roku Sąd Okręgowy w Gdańsku uchylił wyrok sądu niższej instancji skazujący ją na pół roku więzienia i nakazał ponowne rozpatrzenie sprawy.

Oskarżenia były związane z wystawieniem w 2001 roku w gdańskiej Galerii "Wyspa" instalacji pt. "Pasja". Umieszczonej na krzyżu fotografii męskich genitaliów towarzyszyło wideo, które przedstawiało mężczyznę ćwiczącego intensywnie na siłowni. Praca oburzyła dwoje posłów Ligi Polskich Rodzin, którzy złożyli doniesienie do prokuratury.

Po ogłoszeniu wyroku artystka powiedziała, że gdyby miała taką możliwość, jeszcze raz wystawiłaby identyczne dzieło.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.