Gdańsk: Nieznalska uniewinniona

[2009-06-06 00:11:39]

Sąd Rejonowy w Gdańsku uniewinnił Dorotę Nieznalską od zarzutu obrazy uczuć religijnych. Prokurator domagał się sześciu miesięcy ograniczenia wolności (poprzez przymus pracy społecznej). Sąd Rejonowy w Gdańsku jednak uznał, że wprawdzie chodziło jej o zszokowanie widzów, ale nie miała zamiaru umyślnie obrazić czyichkolwiek uczuć religijnych. Sąd zwolnił z depozytu pracę "Pasja", którą oddano artystce. Koszty procesu poniesie skarb państwa.

Był to drugi proces Nieznalskiej. W kwietniu 2004 roku Sąd Okręgowy w Gdańsku uchylił wyrok sądu niższej instancji skazujący ją na pół roku więzienia i nakazał ponowne rozpatrzenie sprawy.

Oskarżenia były związane z wystawieniem w 2001 roku w gdańskiej Galerii "Wyspa" instalacji pt. "Pasja". Umieszczonej na krzyżu fotografii męskich genitaliów towarzyszyło wideo, które przedstawiało mężczyznę ćwiczącego intensywnie na siłowni. Praca oburzyła dwoje posłów Ligi Polskich Rodzin, którzy złożyli doniesienie do prokuratury.

Po ogłoszeniu wyroku artystka powiedziała, że gdyby miała taką możliwość, jeszcze raz wystawiłaby identyczne dzieło.

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,