Gdańsk: Nieznalska uniewinniona

[2009-06-06 00:11:39]

Sąd Rejonowy w Gdańsku uniewinnił Dorotę Nieznalską od zarzutu obrazy uczuć religijnych. Prokurator domagał się sześciu miesięcy ograniczenia wolności (poprzez przymus pracy społecznej). Sąd Rejonowy w Gdańsku jednak uznał, że wprawdzie chodziło jej o zszokowanie widzów, ale nie miała zamiaru umyślnie obrazić czyichkolwiek uczuć religijnych. Sąd zwolnił z depozytu pracę "Pasja", którą oddano artystce. Koszty procesu poniesie skarb państwa.

Był to drugi proces Nieznalskiej. W kwietniu 2004 roku Sąd Okręgowy w Gdańsku uchylił wyrok sądu niższej instancji skazujący ją na pół roku więzienia i nakazał ponowne rozpatrzenie sprawy.

Oskarżenia były związane z wystawieniem w 2001 roku w gdańskiej Galerii "Wyspa" instalacji pt. "Pasja". Umieszczonej na krzyżu fotografii męskich genitaliów towarzyszyło wideo, które przedstawiało mężczyznę ćwiczącego intensywnie na siłowni. Praca oburzyła dwoje posłów Ligi Polskich Rodzin, którzy złożyli doniesienie do prokuratury.

Po ogłoszeniu wyroku artystka powiedziała, że gdyby miała taką możliwość, jeszcze raz wystawiłaby identyczne dzieło.

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.