PKP Cargo: 7 tysięcy osób do zwolnienia

[2009-06-06 13:45:01]

W spółce PKP Cargo szykują się masowe zwolnienia. Z zatrudnionych obecnie 37 tys. osób pracę stracić ma aż 7 tysięcy.

W jednym z największych w kraju, wielkopolskim zakładzie Cargo pracuje obecnie prawie 3 tys. osób, jednak niebawem ilość pracowników zmniejszy się o 10 procent. Dyrekcja podpisała porozumienie ze związkami zawodowymi, w myśl którego te mają namówić do odejścia z pracy 304 osoby.

Na zachętę spółka każdemu pracownikowi, który do 20 czerwca odejdzie dobrowolnie z pracy, wypłaci 15 tys. zł odprawy. Jak podkreślił dyrektor wielkopolskiego zakładu PKP Cargo Andrzej Jabłoński nie każde zgłoszenie będzie akceptowane, bowiem spółce zależy na pozostawieniu wykwalifikowanych pracowników, a oszczędności zarząd szukać będzie głównie w administracji.

Dodatkowych pieniędzy na kolei szuka się także poprzez likwidację infrastruktury. Niebawem zamknięta zostanie hala napraw lokomotyw w Gnieźnie i wagonów w Koninie.

PKP Cargo z powodu kryzysu ma znaczne kłopoty finansowe. Tylko w pierwszym kwartale tego roku liczba przewozów spadła w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku o 46 procent.

Piotr Kuligowski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.