TVP Kraków kłamie i odmawia sprostowania

[2009-06-06 19:37:04]

W telewizyjnej Kronice Krakowskiej, wyemitowano materiał sugerujący, że uczestnicy lokatorskich protestów to rasiści. Na żądanie sprostowania kierownictwo lokalnej TVP nie zareagowało.

4 czerwca, przed wspólną demonstracją anarchistów, lokatorów i związkowców odbył się o wiec organizowany przez Forum Jedności i Godności Lokatorów z udziałem kilkudziesięciu osób.

W trakcie wiecu doszło do incydentu z udziałem grupy neofaszystów, którzy próbowali przyłączyć się do protestu lokatorów. Lokatorzy wyprosili ich ze zgromadzenia.

Na miejscu była ekipa Telewizji Kraków, która nagrała relację z wiecu i z głównej demonstracji.

W wydaniu telewizyjnym Kroniki Krakowskiej 4 czerwca o godz. 18.00 można było jednak zobaczyć wypowiedź jednego z neofaszystów, jako rzekomego uczestnika protestu lokatorów. Powiedział on: Przyjadą tu bogaci murzyni, jakieś wieprze i będą tu zajmować substancję mieszkaniową.

W krótkiej relacji wśród dwóch zacytowanych informacji najwięcej miejsca poświęcono wypowiedzi neofaszysty, stwarzając wrażenie, że jest ona reprezentatywna dla środowiska lokatorów. Chwilę potem lektor telewizyjny poinformował, że lokatorzy przyłączyli się do demonstracji anarchistów.

Małgorzata Witkowska z Forum Jedności i Godności Lokatorów napisała sprostowanie do redakcji krakowskiej telewizji prosząc o odczytanie w TVP oświadczenia, że wspomniany neofaszysta nie ma nic wspólnego z akcją lokatorów.

W oświadczeniu możemy między innymi przeczytać: Swojego wystąpienia nie konsultował z nami, wielokrotnie zwracałam mu uwagę, odnosił się do mnie pogardliwie i obraźliwie. Dziś wiem że osoba ta nie przyszła z powodów stricte "lokatorskich" - miał swoje cele, które usiłował, jak widać z powodzeniem zrealizować. W imieniu swoim i innych poruszonych tą wypowiedzią uczestników, odcinam się od głoszonych przez niego treści, absolutnie nie współpracowałam z tym człowiekiem, w najmniejszym stopniu nie podzielam treści które głosił. Niemniej przepraszam - proszę (błagam wręcz o zamieszczenie) tego oświadczenia.

Do 6 czerwca żadne sprostowanie nie zostało odczytane w TVP Kraków. Kiedy jeden z działaczy zatelefonował do redakcji telewizji usłyszał, że treść i zasadność ewentualnego sprostowania na antenie TVP zależy od spełnienia wymogów prawa prasowego.

Piotr Ciszewski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.