Wybory do PE: Frekwencja godz. 12:00 - 6,65 proc.; 18:00 - 18,24 proc.

[2009-06-07 14:24:28]

Nieco ponad 2 miliony osób uprawnionych do głosowania wzięło udział w wyborach do Parlamentu Europejskiego przed godziną 12:00. Frekwencja w południe wyniosła 6,65 procent - ogłosiła Państwowa Komisja Wyborcza. Najwyższą frekwencję zanotowano w okręgu wyborczym numer 4 (Warszawa i okolice) - 9,17 procent. Najniższa frekwencja odnotowana został w okręgach wyborczych nr 1 (województwo pomorskie) oraz nr 13 (województwo lubuskie i zachodniopomorskie) - odpowiednio 5,23 i 5,24 procent.

Spośród największych miast, najwyższą frekwencję odnotowano w Krakowie (10,62 proc.) i Warszawie (10,49 proc.). Najmniej osób zagłosowało do tej pory w Gdańsku (5,32 proc.). Gminą o najwyższej frekwencji w całej Polsce jest Tymbark (powiat limanowski, województwo małopolskie). Do godziny 12:00 zagłosowało tutaj 16,74 proc. uprawnionych do głosowania.

Media cytują wypowiedź premiera Donalda Tuska, który stwierdził, że nie martwi go taka frekwencja. Szef rządu spodziewa się, że zagłosuje około 25 proc. uprawnionych. Jego zdaniem, stosunkowo niska frekwencja wyborcza jest wynikiem spokoju obywateli i akceptacji dla panującego stanu rzeczy.

***

Według informacji przekazanych przez Państwową Komisję Wyborczą, do godziny 18:00 udział w głosowaniu wzięło ponad 5,5 miliona osób, co stanowi 18,24 proc. uprawnionych. Najwyższa frekwencja utrzymuje się nadal w okręgu nr 4 (Warszawa i okolice) i wynosi 27,75 proc. Z kolei najniższa frekwencja - 14,60 proc. - odnotowana została w okręgu nr 5 (województwo mazowieckie bez Warszawy i okolic).

Najwyższa w kraju frekwencja zanotowana została w mieście Podkowa Leśna - 35,07 proc. uprawnionych do głosowania. Wysoka jest frekwencja w Warszawie (31,43 proc.), Krakowie (28,26 proc.) i Poznaniu (27,37 proc.). Spośród dużych miast najniższa frekwencja została zanotowana w Szczecinie - 20,85 proc. uprawnionych do głosowania.

Lokale wyborcze są czynne do godziny 22:00.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)