Warszawa: Pikieta pod biurem J.W. Construction

[2009-07-25 23:44:18]

Pod hasłem "Czy Twoje mieszkanie było obozem pracy?" odbyła się pod warszawskim biurem sprzedaży J.W. Construction pikieta zorganizowana przez Związek Syndykalistów Polski. W pikiecie wzięli także udział działacze Lewicowej Alternatywy, Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i Pracowniczej Demokracji.

Protest był związany ze sprawą chińskich robotników, którzy pracowali przy budowie osiedli mieszkalnych dla firmy J.W. Construction w Warszawie i nie otrzymali wynagrodzeń za swoją pracę. Po tym jak się o nią upomnieli zostali dyscyplinarnie zwolnieni i pozostawieni bez środków do życia. Po tym rozpoczęli protest pod ambasadą Chin.

Wśród uczestników pikiety był działacz znający język chiński, który rozmawiał wcześniej z chińskimi pracownikami.

J.W. Construction przerzucało odpowiedzialność za niewypłacanie wynagrodzeń na firmę V-Agra, będącą podwykonawcą.

Uczestnicy pikiety stwierdzili, że jest to typowa praktyka rozmywania odpowiedzialności, a niewypłacanie pensji to zwykła kradzież.

Podczas pikiety do biura handlowego nie wszedł żaden klient. Kilkakrotnie podjeżdżały samochody, prawdopodobnie z klientami,a następnie zawracały.

Po pikiecie okazało się, że firma V-Agra zgodziła się wypłacić chińskim robotnikom wynagrodzenia. Nie wiadomo jednak jaka będzie ich wysokość. Otrzymali również bilety powrotne, w związku z czym zwinęli namioty, w których koczowali pod ambasadą.

Piotr Ciszewski

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.