Unia Pracy poparła Napieralskiego (akt.)

[2010-05-17 08:31:50]

Delegaci na XIV kongres Unii Pracy zdecydowali o poparciu przez to ugrupowanie w wyborach prezydenckich kandydatury Grzegorza Napieralskiego.

Kongres wybrał także władze partii. Przewodniczącym po raz kolejny został Waldemar Witkowski.

Łatwo być w partii politycznej, która ma dobre notowania, łatwo być w formacjach politycznych, które idą po władzę, ale największy sprawdzian dla działacza (...) jest wtedy, gdy pozostaje się przy swoim logo, jest się ze swoją partią, gdy czasy są gorsze - mówił członkom UP Napieralski.

Dodał, że UP i SLD będą współpracować w celu "odbudowy lewicy". Podpisał również petycję o wycofanie polskich wojsk okupacyjnych z Afganistanu.

Gościem kongresu UP był również Bogusław Ziętek z Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80" i Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80". W wystąpieniu do delegatów stwierdził: Oczywiście będę namawiał do głosowania na mnie, ale chcę też wyraźnie powiedzieć, że ludzie, którzy mają społeczną wrażliwość, lewicowe poglądy mogą w tych wyborach głosować i na Bogusława Ziętka i na Grzegorza Napieralskiego, a także odwrotnie.

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,