Poznań: Happening pod Urzędem Miasta

[2010-05-24 13:44:13]

24 maja w samo południe ok. 20 osób związanych z kolektywem Rozbrat zebrało się pod Urzędem Miasta w Poznaniu. Celem akcji było wyrażenie sprzeciwu wobec braku realnego dialogu pomiędzy mieszkańcami i władzą oraz planu przestrzennego dzielnicy Sołacz.

Anarchiści mieli na sobie maski z podobiznami radnych PO i PiS-u. Każdy z nich wyczytywał kolejne postulaty obywateli, które następnie były palone. Na końcu ironicznie skonstatowano, iż w zasadzie mieszkańcy tylko miastu przeszkadzają, a społeczeństwo nie będzie mówić politykom, co oni mają robić; tym bardziej, że zbliżają się wybory i radni powinni trzymać się blisko prezydenta Ryszarda Grobelnego. Podczas happeningu nie interweniowały żadne służby porządkowe.

Nie tak dawno w Urzędzie Miasta odbyło się głosowanie w sprawie planu przestrzennego dla dzielnicy Sołacz, na której znajduje się skłot Rozbrat. Sprawa ta zawisła jednak w próżni z powodu zgłoszenia poprawki przez PiS. Jeśli plan ten wejdzie w życie, to wg opinii klimatologów z powodu wycięcia tamtejszych parków i zabudowy terenów zielonych Poznań stanie się znacznie bardziej dusznym miastem.

Piotr Kuligowski

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.