Arizona: Sąd federalny blokuje niektóre zapisy antyimigracyjnego prawa

[2010-07-29 12:04:51]

27 lipca, zaledwie na dzień przed wejściem w życie nowego prawa antyimigracyjnego, SB 1070, sąd federalny wstrzymał wprowadzenie kluczowych zapisów. Orzeczenie sądu nazwano zwycięstwem administracji Baracka Obamy, która bardzo aktywnie działała w celu zablokowania ustawy. Gubernator Arizony, Jan Brewer, już zapowiedziała apelację. Jak stwierdziła: To jeszcze nie koniec walki.

Sędzina Susan Bolton unieważniła dwa najbardziej kontrowersyjne zapisy: pierwszy z nich nakazujący policjantom sprawdzanie statusu imigracyjnego osób zatrzymanych z powodu innych wykroczeń lub będących świadkami w sprawie, jeżeli, według nich, zachodzi prawdopodobieństwo, iż osoby te przebywają na terenie USA nielegalnie. Drugi unieważniony zapis, według sędziny, doprowadziłby do kryminalizacji nieposiadania przy sobie dokumentów zezwalających na pobyt. Umożliwiałby aresztowanie osób, które nie noszą przy sobie dokumentów i nie są w stanie udowodnić legalności swojego pobytu. Według niej skutkiem tego byłoby aresztowanie wielu osób, które mają prawo pobytu na terenie stanu.

Przeciwnicy ustawy uważają, iż wprowadzona w pierwotnym kształcie doprowadziłaby do dyskryminacji rasowej, gdyż najprawdopodobniej osobami, które podlegałyby kontroli najczęściej byłyby osoby pochodzenia latynoamerykańskiego, przeciwko którym w dużej części to prawo jest wymierzone.

Według badania opinii publicznej przeprowadzonego przez CNN i Opinion Research aż 55 proc. Amerykanów opowiedziało się za SB 1070, przy czym aż 54 proc. uznało iż może ono prowadzić do dyskryminacji osób pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej.

Marcelina Zawisza

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.