Grecja: Rząd grozi stanem wyjątkowym

[2010-07-29 13:56:23]

Rząd Grecji zażądał od strajkujących kierowców ciężarówek powrotu do pracy i zagroził wprowadzeniem stanu wyjątkowego w wypadku niespełnienia tych żądań.

Strajkujący od północy 24 lipca kierowcy ciężarówek protestują przeciwko rządowym planom tzw. otwarcia na większą konkurencję rynku przewozów towarowych, co oznacza m.in. reformę licencji przewozowych. Rząd zamierza w ten sposób dostosować się do żądań Unii Europejskiej i Międzynarodowego Funduszu Walutowego, które uzależniły udzielenie zagrożonej bankructwem Grecji pożyczki w wysokości 110 miliardów euro od wprowadzenia pakietu kontrreform neoliberalnych. Mają one dotknąć również m.in. kolej i opiekę szpitalną.

Obecnie w Grecji nie działa wiele stacji benzynowych i fabryk. Występują problemy z zaopatrzeniem. Strajk nastąpił po fiasku rozmów transportowców z rządem.

Paweł Michał Bartolik

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.