Grecja: Rząd grozi stanem wyjątkowym

[2010-07-29 13:56:23]

Rząd Grecji zażądał od strajkujących kierowców ciężarówek powrotu do pracy i zagroził wprowadzeniem stanu wyjątkowego w wypadku niespełnienia tych żądań.

Strajkujący od północy 24 lipca kierowcy ciężarówek protestują przeciwko rządowym planom tzw. otwarcia na większą konkurencję rynku przewozów towarowych, co oznacza m.in. reformę licencji przewozowych. Rząd zamierza w ten sposób dostosować się do żądań Unii Europejskiej i Międzynarodowego Funduszu Walutowego, które uzależniły udzielenie zagrożonej bankructwem Grecji pożyczki w wysokości 110 miliardów euro od wprowadzenia pakietu kontrreform neoliberalnych. Mają one dotknąć również m.in. kolej i opiekę szpitalną.

Obecnie w Grecji nie działa wiele stacji benzynowych i fabryk. Występują problemy z zaopatrzeniem. Strajk nastąpił po fiasku rozmów transportowców z rządem.

Paweł Michał Bartolik

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.