Grecja: Rząd grozi stanem wyjątkowym

[2010-07-29 13:56:23]

Rząd Grecji zażądał od strajkujących kierowców ciężarówek powrotu do pracy i zagroził wprowadzeniem stanu wyjątkowego w wypadku niespełnienia tych żądań.

Strajkujący od północy 24 lipca kierowcy ciężarówek protestują przeciwko rządowym planom tzw. otwarcia na większą konkurencję rynku przewozów towarowych, co oznacza m.in. reformę licencji przewozowych. Rząd zamierza w ten sposób dostosować się do żądań Unii Europejskiej i Międzynarodowego Funduszu Walutowego, które uzależniły udzielenie zagrożonej bankructwem Grecji pożyczki w wysokości 110 miliardów euro od wprowadzenia pakietu kontrreform neoliberalnych. Mają one dotknąć również m.in. kolej i opiekę szpitalną.

Obecnie w Grecji nie działa wiele stacji benzynowych i fabryk. Występują problemy z zaopatrzeniem. Strajk nastąpił po fiasku rozmów transportowców z rządem.

Paweł Michał Bartolik

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.